Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Την Κυριακή ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ



Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ, στον οποίο αναμένεται να επικρατήσει πανηγυρικά το κυβερνών κόμμα Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και να διευρύνει με τον τρόπο αυτό τη νίκη που πέτυχε στον πρώτο γύρο.

Αναλυτικά,  ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί σε 35 δήμους, ενώ σε άλλους 46 δήμους η αναμέτρηση κρίθηκε από τον πρώτο γύρο.
 

 

Το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ επικράτησε από τον πρώτο γύρο σε 38 δήμους, μεταξύ των οποίων στον δήμο των Σκοπίων και σε όλους τους άλλους μεγάλους δήμους της χώρας με κυρίως σλαβικό πληθυσμό (Κουμάνοβο, Μοναστήρι, Πρίλεπ, Στρούμιτσα, Οχρίδα, Βέλες). Το δεξιό εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι κέρδισε μόνο τρεις μικρότερους δήμους στον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών στα Σκόπια, στον δεύτερο αυτό γύρο των δημοτικών εκλογών, το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να επικρατήσει ίσως και σε όλους τους δήμους όπου πλειοψηφεί ο σλαβικός πληθυσμός.

Μία τέτοια εξέλιξη θα αποδυνάμωνε ιδιαίτερα τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι και μάλλον θα τον οδηγούσε σε παραίτηση από την ηγεσία του κόμματος, το οποίο βρισκόταν επί 11 συναπτά έτη στην εξουσία της χώρας.

Ο Γκρούεφσκι, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις διαφαινόμενες απώλειες για το κόμμα του στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, επέλεξε , γι΄ακόμη μία φορά, το "χαρτί" του εθνικισμού. Ο πρώην πρωθυπουργός προσπάθησε να επηρεάσει τους πολίτες της χώρας, ισχυριζόμενος ότι εάν ο Ζάεφ σταθεροποιηθεί στην εξουσία «θα ενδώσει στις πιέσεις της Ελλάδας και θα αλλάξει το όνομα της χώρας» και θα υλοποιήσει την 

Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας, η οποία, σύμφωνα με τον Γκρούεφσκι, υπονομεύει τα συμφέροντα της ΠΓΔΜ.

Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, οι "κορώνες" αυτές του Γκρούεφσκι βρίσκουν ελάχιστη απήχηση, ακόμη και μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών του κόμματός του, οι οποίοι εμφανίζονται απογοητευμένοι μετά την μεγάλη ήττα του VMRO-DPMNE στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Η αναμέτρηση των αλβανικών κομμάτων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναμέτρηση του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών σε δήμους όπου πλειοψηφεί ο αλβανικός πληθυσμός, καθώς, οι διεργασίες των προηγούμενων ημερών άλλαξαν τα δεδομένα.

Συγκεκριμένα, το δεύτερο σε δύναμη αλβανικό κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, η "Συμμαχία για τους Αλβανούς" του Ζιγιαντίν Σέλα και το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κίνημα BESA του Μπιλάλ Κασάμι συμφώνησαν να συνεργασθούν ενόψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών.

Η συμφωνία προβλέπει πως το BESA θα υποστηρίξει τους υποψηφίους της "Συμμαχίας για τους Αλβανούς" σε πέντε δήμους στον δεύτερο γύρο και η "Συμμαχία για τους Αλβανούς" θα υποστηρίξει τους υποψηφίους του BESA σε επτά δήμους.

Σε όλους σχεδόν αυτούς τους δήμους (μεταξύ των οποίων οι δήμοι με την μεγαλύτερη συγκέντρωση αλβανικού πληθυσμού στη χώρα, όπως το Τέτοβο, το Γκόστιβαρ, η Στρούγκα και το Τσάιρ των Σκοπίων) αντίπαλοι των υποψηφίων των δύο παραπάνω πολιτικών φορέων θα είναι υποψήφιοι του κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ και συμμετέχει επίσης στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας.

Η συμφωνία αυτή μεταξύ της "Συμμαχίας για τους Αλβανούς" και του BESA προκαλεί τριγμούς στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος έχει ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς στρέφεται ευθέως κατά ενός κυβερνητικού εταίρου (DUI). Παράλληλα, το κόμμα του Ζάεφ υποστηρίζει στον δεύτερο γύρο ανοιχτά τους υποψηφίους του DUI στους δήμους όπου πλειοψηφεί το αλβανικό στοιχείο, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του Σέλα.
 
Οι Αλβανοί στην ΠΓΔΜ αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας