Κυριακή 01 Δεκεμβρίου 2024 -

Τι έγινε σαν σήμερα 25 Δεκεμβρίου



Οι προσπάθειες του για διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς με την περίφημη Γκλάσνοστ και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών για την αναγέννηση της οικονομίας της Σοβιετικής Ένωσης, όχι μόνο δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα του σχεδίου σωτηρίας της χώρας από τον Γκορμπατσόφ αλλά αντιθέτως δημιούργησαν τις συνθήκες για την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και του κομμουνισμού σε όλο τον κόσμο (εκτός της Κίνας και της Βορ. Κορέας).

Σήμερα είναι μία από τις πιο εορταστικές ημέρες σε ολόκληρο τον πλανήτη, όμως η 25η Δεκεμβρίου έχει μείνει στην ιστορία και για κάποια άλλα γεγονότα.

Ελάχιστοι συνειδητοποιούν ότι τα Χριστούγεννα είναι συνδεδεμένα με πολλές και σημαντικές στιγμές της ιστορίας.

Αυτά είναι ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά γεγονότα που συνέβησαν ανήμερα Χριστουγέννων:

Άγια Νύχτα

Το παραδοσιακό τραγούδι των Χριστουγέννων με τον τίτλο «Άγια Νύχτα» εκτελέστηκε για πρώτη φορά λίγο πριν τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων του 1818 στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο αυστριακό χωριό του Όμπρρντορφ.

Μέσα σε λίγα χρόνια το τραγούδι έγινε πολύ δημοφιλές στην Αυστρία και την Γερμανία και μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα είχε εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Από τις αρχές του 1900 αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Χριστουγεννιάτικης παράδοσης σε όλες τις χριστιανικές χώρες.

Η εκεχειρία του ποδοσφαίρου

Μια από τις πιο απίστευτες και περίεργες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας συνέβη τα Χριστούγεννα του 1914 στο βασικό μέτωπο συγκρούσεων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τον Δεκέμβριο του 1914, μετά από πολύμηνες μάχες που κόστισαν την ζωή σε χιλιάδες στρατιώτες και από τις δύο πλευρές, υπήρξε προσωρινή εκεχειρία για λίγες ημέρες.

Στο λεγόμενο Δυτικό Μέτωπο, Βρετανοί και Γερμανοί στρατιώτες εκμεταλλεύτηκαν την διαταγή για την παύση πυρών και σε μια απρόσμενη τροπή της ιστορίας, πέρασαν τα χαρακώματα και αντάλλαξαν δώρα και ευχές για τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με τα ημερολόγια στρατιωτών που συμμετείχαν στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, ομάδες στρατιωτών έψαλλαν τα κάλαντα μαζί με τους… εχθρούς τους, για ώρες και μέχρι αργά έπαιζαν χαρτιά. Κάποιοι φέρεται να αντάλλαξαν και αυτοσχέδια δώρα, όπως ξύλινες μινιατούρες.

Το αποκορύφωμα των περίεργων εορτασμών των Χριστουγέννων εν μέσω πολέμου ήταν ένας φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα σε επίλεκτους στρατιώτες από την Βρετανία και την Γερμανία με εμπειρία σε μεγάλες ομάδες της πατρίδας τους!

Η Σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν

Τα Χριστούγεννα του 1979 οι δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης εισέβαλαν στο έδαφος του Αφγανιστάν ξεκινώντας έναν… εύκολο πόλεμο. Μια πολεμική επιχείρηση που  θεωρούσαν σχεδόν σίγουρη την τελική έκβαση.

Η ηγεσία του ΚΚΣΕ δεν έκρυβε ότι επιθυμούσε μια γρήγορη και επιβλητική νίκη του Σοβιετικού στρατού απέναντι στον διαλυμένο εθνικό στρατό του αντιπάλου, χωρίς να υπολογίζουν την αντίδραση των δεκάδων αντιπάλων φύλων του Αφγανιστάν.

Αν και τα πρώτα στρατεύματα πέρασαν τα σύνορα των δύο χωρών στις 24 Δεκεμβρίου, η κυρία επιχείρηση εξελίχθηκε στις 25 Δεκεμβρίου του 1979 επειδή δεν θα υπήρχε έντονη αντίδραση από τις χώρες της Δύσης λόγω των εορτασμών για τα Χριστούγεννα.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία, υπήρχε ρητή εντολή για την επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας. Κι όπως αποδείχθηκε αυτή η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της Σοβιετικής Ένωσης ήταν σωστή καθώς οι πρώτες επίσημες διπλωματικές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, την Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες έγιναν με αρκετές ημέρες καθυστέρηση, όταν πλέον είχε ολοκληρωθεί η εισβολή των Σοβιετικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Πάντως η εξέλιξη ήταν πολύ διαφορετική από τις αρχικές εκτιμήσεις για μια εύκολη νίκη και μια σύντομη κατοχή για την εγκαθίδρυση ενός … συνεργάσιμου και φιλικού καθεστώτος στην Καμπούλ.

Η γέννηση του Νεύτωνα

Τα Χριστούγεννα του 1642 γεννήθηκε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας: ο Ισαάκ Νεύτων.

Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία του Ηνωμένου Βασιλείου ο σπουδαίος Άγγλος επιστήμονας, που ασχολήθηκε με την φυσική και τα μαθηματικά, γεννήθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων.

Η οικογένεια του πίστευε ότι αυτό το γεγονός ήταν συμβολικό και θα είχε ιδιαίτερη σημασία στην ζωή του γιου τους.

Ο Σερ Ισαάκ Νεύτων δεν ασχολήθηκε τελικά ποτέ με την θρησκεία ή την φιλοσοφία, αφού  είχε ανήσυχο πνεύμα και αναζητούσε απαντήσεις στα σημαντικότερα ερωτήματα του σύμπαντος.

Η πρώτη δοκιμή του διαδικτύου

Τα Χριστούγεννα του 1990 μια ιδέα για ένα παγκόσμιο δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών και επικοινωνίας που θα συνδύαζε εικόνα, ήχο και μηνύματα, λειτούργησε δοκιμαστικά για πρώτη φορά.

Ήταν μια ιστορική στιγμή για τις επιστημονικές ομάδες που είχαν αναλάβει να δοκιμάσουν την πρακτική πλευρά της αρχικής ιδέα του σύγχρονου διαδικτύου, που είχε οραματιστεί στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 ο Βρετανός Τιμ Μπέρνερ-Λι. Η εργασία του είχε δημοσιευτεί μερικούς μήνες νωρίτερα, μαζί με ένα πρόγραμμα πλοήγησης και μια νέα γλώσσα επικοινωνίας υπολογιστών (HTML).

Στο εργαστήριο του CERN της Ελβετίας, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας, στήθηκε ο πρώτος server και λειτούργησε κανονικά, υποστηρίζοντας την διεύθυνση info.cern.ch

Ο θάνατος του… Σαρλώ

Ανήμερα Χριστουγέννων του 1977 πεθαίνει στον ύπνο του σε ηλικία 88 ετών ο διάσημος Βρετανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός, Τσάρλι Τσάπλιν. Ο ηθοποιός που δημιούργησε και ενσάρκωσε με επιτυχία τον διαβόητο χαρακτήρα του βωβού κινηματογράφου Σαρλώ, του περιπλανώμενου και ονειροπόλου ζητιάνου του αμερικανικού κινηματογράφου.

Παρότι έγινε γνωστός από τις ταινίες του Σαρλώ, άφησε πίσω του ένα τεράστιο έργο, με αριστουργήματα όπως ο «Ο Μεγάλος Δικτάτορας».

Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Ελβετία μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και με την οικογένειά του, διατηρώντας ελάχιστες επαφές με λιγοστούς φίλους από τις ΗΠΑ και την Βρετανία.

Η παραίτηση Γκορμπατσόφ

Στις 25 Δεκεμβρίου του 1991 ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ υπέβαλε την παραίτησή του από την θέση του προέδρου της χώρας και του κόμματος, θέτοντας το τέλος μιας ολόκληρης εποχής.

 

Η παραίτηση του οδήγησε στην πτώση του Τοίχους του Βερολίνου και σηματοδότησε το τέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας και του λεγόμενου Ψυχρού Πολέμου.