Δευτέρα 06 Μαΐου 2024 -

Τι απάντησε ο Δαλάι Λάμα όταν τον ρώτησαν αν θα προσευχηθεί για το Παρίσι;



Μία σοφή απάντηση από τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης πνευματικό ηγέτη – «Είμαστε όλοι ένας λαός», το μήνυμά του για την τραγωδία.

 

Αμέσως μετά τις ολέθριες τρομοκρατικές επιθέσεις που βύθισαν στο πένθος το Παρίσι την περασμένη Παρασκευή, μία από τις πρώτες αντιδράσεις του κόσμου, όπως συμβαίνει σε πολλές τραγωδίες, ήταν να στραφεί στην προσευχή.

Ωστόσο, παρόλο που το hashtag #PrayForParis (Προσευχηθείτε για το Παρίσι) ήταν για για αρκετές ώρες πρώτο στα trends των social media και οι θρησκευτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Πάπα, δήλωσαν ευθύς αμέσως ότι προσεύχονται για τα θύματα, η στάση που κράτησε ο Δαλάι Λάσμα απέναντι στην τραγωδία ήταν κάπως διαφορετική.

Ο Θιβετιανός πνευματικός ηγέτης, σε δηλώσεις του στο Deutsche Welle, επισήμανε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ζητά από τον Θεό να διορθώσει προβλήματα που δημιούργησαν οι άνθρωποι.

«Οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν ειρηνικά. Οι τρομοκράτες είναι κοντόφθαλμοι και αυτή είναι μία αιτία που προκαλεί τις επιθέσεις αυτοκτονίας», ανέφερε σχετικά με τις επιθέσεις ο 80χρονος ηγέτης του Θιβετιανού Βουδισμού, Τεντζίν Γκιάτσο.

«Αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί μόνο με προσευχές. Είμαι βουδιστής και πιστεύω στην προσευχή. Όμως εδώ έχουμε ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι άνθρωποι και τώρα ζητάμε από τον Θεό να το λύσει. Είναι παράλογο. Ο Θεός θα μας απαντούσε: “Λύστε το μόνοι σας, αφού εσείς το δημιουργήσατε”», συμπλήρωσε ο 14ος Δαλάι Λάμα.

Όπως τόνισε, η ανθρωπότητα «χρειάζεται μία συστηματική προσέγγιση για την ενίσχυση των ανθρωπιστικών αξιών της ενότητας και της αρμονίας». «Αν αρχίσουμε να την εφαρμόζουμε άμεσα υπάρχει ελπίδα ότι αυτός ο αιώνας θα είναι διαφορετικός από τον προηγούμενο», υπογράμμισε ο Δαλάι Λάμα.

«Ας εργαστούμε λοιπόν σκληρά για να φέρουμε την ειρήνη στις οικογένειές μας και την κοινωνία μας και ας μην περιμένουμε βοήθεια από τον Θεό, τον Βούδα ή τις Κυβερνήσεις», κατέληξε ο σοφός άνδρας στέλνοντας το εξής βαθύ μήνυμα: «Είμαστε όλοι ένας λαός».

Βέβαια και ο Απόστολος Παύλος είχε πεί: “τα οψώνια της αμαρτίας θάνατος”.