Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 -

Θρίλερ με τον Ναβάλνι – «Είναι άγνωστο πού βρίσκεται» λένε συνεργάτες τουΣυνεργάτες του φυλακισμένου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ανέφεραν σήμερα, Παρασκευή (15/12) ότι εξακολουθεί να είναι ασαφές το πού βρίσκεται αφότου οι σωφρονιστικές αρχές δήλωσαν πως δεν βρίσκεται πλέον στη σωφρονιστική αποικία όπου εξέτιε την ποινή του.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, πρώην δικηγόρος που έγινε ευρύτερα γνωστός για τις επικρίσεις του εναντίον της ελίτ γύρω από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τις καταγγελίες του για εκτεταμένη διαφθορά, καταδικάστηκε τον Αύγουστο σε επιπλέον 19 χρόνια φυλάκισης, πλέον των 11,5 ετών κάθειρξης που εξέτιε ήδη.

Οι συνεργάτες του, που προετοιμάζονταν για την αναμενόμενη μεταφορά του σε μια αποικία «ειδικού καθεστώτος», την πιο σκληρή διαβάθμιση φυλακών στο σωφρονιστικό σύστημα της Ρωσίας, δήλωσαν πως οι δικηγόροι του έχουν να δουν τον Ναβάλνι από τις 6 Δεκεμβρίου.

Ο δικηγόρος του Αλεξέι Ναβάλνι, Βιτσισλάβ Γκιμάντι, δήλωσε πως σωφρονιστικοί αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα σε δικαστήριο πως ο Ναβάλνι έφυγε από τις εγκαταστάσεις της αποικίας IK-6 στην πόλη Μελέχοβο, 235 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Δεν είπαν πού μεταφέρθηκε.

«Το πού μεταφέρθηκε δεν είναι γνωστό» είπε η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιαρμίς, η οποία πρόσθεσε πως ειπώθηκε στους δικηγόρους ότι έφυγε από την περιοχή Βλαντίμιρ, όπου βρίσκεται η IK-6, στις 11 Δεκεμβρίου.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι

«Να σας υπενθυμίσω πως οι δικηγόροι δεν έχουν δει τον Αλεξέι από τις 6 Δεκεμβρίου. Γιατί δεν τους επέτρεψαν να συναντηθούν μαζί του, αν ο Αλεξέι εξακολουθούσε να βρίσκεται στην IK-6, δεν γνωρίζουμε» συμπλήρωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το Reuters.

Ο Ναβάλνι κέρδισε τον θαυμασμό της ετερόκλιτης αντιπολίτευσης όταν επέστρεψε εθελοντικά στη Ρωσία το 2021 από τη Γερμανία, όπου είχε λάβει θεραπεία για απόπειρα δηλητηρίασής του, όπως έδειξαν δυτικά εργαστηριακά τεστ, με νευροτοξικό παράγοντα.

Ο Ναβάλνι λέει πως τον δηλητηρίασαν στη Σιβηρία τον Αύγουστο του 2020. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι προσπάθησε να τον σκοτώσει και υποστήριξε πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα.

Υποστηρικτές του θεωρούν πως ο Ναβάλνι είναι η ρωσική εκδοχή του Νέλσον Μαντέλα της Νότιας Αφρικής που θα απελευθερωθεί κάποια μέρα από τη φυλακή για να ηγηθεί της χώρας του.

Όμως οι ρωσικές αρχές θεωρούν πως ο ίδιος και οι υποστηρικτές του είναι εξτρεμιστές με διασυνδέσεις με την αμερικανική υπηρεσία κατασκοπείας CIA που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν τη Ρωσία. Έχουν θέσει εκτός νόμου το κίνημά του, αναγκάζοντας πολλούς από τους υποστηρικτές του να φύγουν στο εξωτερικό.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, πως η Ουάσινγκτον είναι πολύ ανήσυχη για την ψυχοσωματική κατάσταση στο Ναβάλνι και υπενθύμισε στις ρωσικές αρχές πως είναι υπεύθυνες για ό,τι του συμβεί.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι

Το Κρεμλίνο, που δήλωσε πως δεν παρακολουθεί τις κινήσεις μεμονωμένων κρατουμένων, είπε στον Μίλερ και στους συναδέλφους του να κοιτάνε τη δουλειά τους.

Όταν ερωτήθηκε σήμερα αν το Κρεμλίνο διαθέτει οποιαδήποτε πληροφορία για το τι συμβαίνει στον Ναβάλνι, ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Όχι. Επαναλαμβάνω και πάλι: δεν έχουμε την ικανότητα, ή το δικαίωμα, ή την επιθυμία, να παρακολουθούμε τη μοίρα εκείνων των κρατουμένων που εκτίουν ποινές με διαταγή δικαστηρίου».