Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Θα επαναλειτουργήσει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας!



Μετά από δέκα χρόνια εργασιών, η πρώην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας άνοιξε ξανά τις πόρτες της ύστερα από εκτεταμένες ανακαινίσεις.

Οι αρχιτέκτονες Bruno Gaudin και Virginie Brégal επιφορτίστηκαν να δώσουν ζωή στο ιστορικό κτίριο στη λεωφόρο Ρισελιέ στο Παρίσι.

Οι Gaudin και Brégal αντιμετώπισαν το τεράστιο έργο της ανακαίνισης του κτιρίου που στεγάζει τις αίθουσες συλλογών και ανάγνωσης του τμήματος Χειρόγραφων, τον τομέα των χαρτών και σχεδίων, το γραφείο νομισμάτων, μεταλλίων και αντικών και το γραφείο εφαρμοσμένων τεχνών. Το παλιό κτίριο, το οποίο στα μέσα του 2000 κρίθηκε ακατάλληλο για τις ανάγκες του 21ου αιώνα πέρασες από δύο φάσεις ανακαινίσεων. 

Η πρώτη φάση η οποία ξεκίνησε το 2011 ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα από το αρχιτεκτονικό γραφείο Gaudin. Για να αποδώσει τιμή στην ιστορία του κτιρίου, η εταιρία διεκπεραίωσε εκτεταμένες ιστορικές και δομικές μελέτες. Αυτή η έρευνα απέδωσε καρπούς, καθώς το κτίριο παντρεύει στοιχεία του παρελθόντος με εγκαταστάσεις που ικανοποιούν σύγχρονες ανάγκες (πχ. ανελκυστήρες).

«Αυτή η μακρά ιστορία της κατασκευής της βιβλιοθήκης, η οποία συχνά διεξήχθη από τους σημαντικούς αρχιτέκτονες κάθε περιόδου, μας άφησε με μια κληρονομιά υπερβολικής πολυπλοκότητας, αντίστοιχης του πλούτου της κληρονομιάς των χώρων που την χαρακτηρίζουν», εξηγεί η αρχιτεκτονική ομάδα.

Και καθώς η εταιρεία του Gaudin παρείχε γενική διαχείριση του πρότζεκτ, το μέγεθος των ανακαινίσεων χρειάστηκε διαφορετικούς αρχιτέκτονες για να αντιμετωπίσουν διαφορετικούς χώρους. Για παράδειγμα, ο Jean Francois Lagneau, επικεφαλής αρχιτέκτων των Ιστορικών Μνημείων, ανέλαβε την πολυτελή αίθουσα ανάγνωσης ή Salle Labrouste. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε ήταν να αποκαταστήσει τα αρχικά ζωντανά χρώματα της αίθουσας και παράλληλα να εξασφαλίσει ότι ο χώρος ανταποκρινόταν στις σύγχρονες κατασκευαστικές προδιαγραφές. 

Άλλοι χώροι, όπως η Κεντρική Βιβλιοθήκη, έχουν μακρά ιστορία. Η Κεντρική Βιβλιοθήκη κατασκευάστηκε το 1868, ενώ σε αυτήν προστέθηκαν δύο υπόγεια μεταξύ 1936 και 1938, καθώς και πέντε όροφοι το 1959. Ως αποτέλεσμα, η βιβλιοθήκη αποτελεί σημαντικό παράδειγμα της στρωματοποιημένης ιστορίας του κτιρίου. Οι αρχιτέκτονες απομάκρυναν τις πιο εξωφρενικές μετατροπές, καθώς άφηναν χώρο αρκετό ώστε να επιτρέψουν στον χώρο να αφηγηθεί την ιστορία της βιβλιοθήκης.

Καθώς το πρότζεκτ επιταχύνει για τη δεύτερη φάση, η οποία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει φέτος και να ολοκληρωθεί το 2020, οι επισκέπτες θα είναι σε θέση να επισκεφτούν το κτίριο και να απολαύσουν την εντυπωσιακή δουλειά που έχει γίνει έως τώρα.