Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τέσσερις τραυματίες και ζημιές σε 100 σπίτια στην Αλβανία από σεισμικές δονήσεις



Έξι σεισμικές δονήσεις μέσα σε διάστημα δύο ωρών –ο πρώτος 5,3 βαθμών– έπληξαν το Σάββατο την νοτιοανατολική Αλβανία, με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να τραυματιστούν και 100 σπίτια να υποστούν ζημιές, τόνισαν οι Αρχές και αυτόπτες μάρτυρες.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Ελλάδα, σε όλη την δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο.

Στην Αλβανία, τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από την κατάρρευση τοίχων, οροφών και σοβάδων σε σπίτια και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης Κόρτσε στην ανατολική Αλβανία, τόνισε το υπουργείο Άμυνας.

«Ήταν 06:30 το πρωί, όταν βγήκα έξω να αρμέξω τις αγελάδες όταν χτύπησε ο σεισμός. Ξύπνησα τα παιδιά μου και τρέξαμε όλοι έξω», είπε ο 60χρονος Πίτριτ από το χωριό Φλοκ, το επίκεντρο των σεισμικών δονήσεων, στο πρακτορείο Reuters. Μέρος της οροφής του σπιτιού του Πίτριτ κατέρρευσε, ενώ περίπου 70 σπίτια υπέστησαν ζημιές στο Φλοκ και το γειτονικό χωριό Ντβοράν, σύμφωνα με το αλβανικό υπουργείο Άμυνας.

Μισά από τα 100 σπίτια που υπέστησαν ζημιές ήταν εγκαταλελειμμένες παλιές κατασκευές, σύμφωνα με το υπουργείο. Στρατιώτες έστησαν στρατιωτικές σκηνές στο χωριό, καθώς 50 οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους υπό τον φόβο μετασεισμών. Το επίκεντρο του πρώτου σεισμού ήταν 15χλμ νοτιοανατολικά της πόλης Κόρτσε με βάθος 14χλμ και ακολουθήθηκε από έναν μετασεισμό επτά λεπτά αργότερα, αυτός με βάθος 18χλμ σε μια περιοχή στα σύνορα με την Ελλάδα και τα Σκόπια. Μικρότερης κλίμακας σεισμικές δονήσεις έπληξαν το Κόρτσε και το Αργυρόκαστρο.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε στις 07:26 το πρωί του Σαββάτου με ένα σεισμό 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με την αυτόματη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών. «Ακολούθησε μία ακόμη σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 10 π.μ. αλλά και αρκετές μικρότερου μεγέθους», όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, (ΑΠΘ) Γιώργος Καρακαΐσης.

«Η σεισμική διέγερση συνεχίζεται, έχουν καταγραφεί περίπου δεκαπέντε, είκοσι μικρότεροι σεισμοί. Παρακολουθούμε και καταγράφουμε. Αν δεν περάσουν 48 ώρες δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις», σημείωσε.

Δεν συνδέεται με το ρήγμα που έδωσε τον μεγάλο σεισμό το 1995 μεταξύ Κοζάνης και Γρεβενών

Ο καθηγητής Σεισμολογίας επισημαίνει ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν συνδέεται με το σεισμικό ρήγμα που έδωσε τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε στις 13 Μαΐου του 1995 τα Γρεβενά και την Κοζάνη. «Καμιά σχέση δεν έχει με τον σεισμό Κοζάνης - Γρεβενών το 1995. Δεν συνδέεται με αυτό το ρήγμα».

Τα Ελληνοαλβανικά σύνορα και το σεισμικό ιστορικό

«Μία ακτίνα περίπου 30-40 χιλιομέτρων γύρω από τη συγκεκριμένη περιοχή που παρατηρούμε σήμερα σεισμική δραστηριότητα έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς με μεγάλα μεγέθη, Ο πλησιέστερος σεισμός χρονικά και χωρικά ήταν αυτός της 26ης Μαίου του 1960, που έπληξε τη γειτονική μας χώρα, την Αλβανία, με εννέα νεκρούς, ζημιές σε πεντακόσια σπίτια, αρκετούς τραυματίες και είχε γίνει αισθητός στους κατοίκους των Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καστοριάς και Κέρκυρας. Άλλο ένα "ισχυρό γεγονός" είχε συμβεί το 1919, με μέγεθος 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», σχολίασε ο κ.Καρακαΐσης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ, μέχρι τις 13:00 «καταγράφηκαν είκοσι τουλάχιστον σεισμικές δονήσεις μεγέθους 2,5 βαθμών και πάνω».