Κυριακή 05 Μαΐου 2024 -

Τερέζα Μέι: Δύο Έλληνες μεταξύ των τραυματιών της επίθεσης στο Λονδίνο



Δύο Έλληνες είναι μεταξύ των τραυματιών από την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο το απόγευμα της Τετάρτης.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι που απευθύνθηκε την Πέμπτη στους βουλευτές ενημέρωσε ακόμα πως τραυματίες είναι 12 Βρετανοί, 3 Γάλλοι, 2 Ρουμάνοι, 4 Νοτιοκορεάτες, ένας Γερμανός, ένας Κινέζος, ένας Ιρλανδός και ένας Ιταλός. 

Τι λέει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Aπό την πλευρά του το ΥΠΕΞ δεν επιβεβαίωνσε επίσημα όσα είπε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. «Δεν νοσηλεύεται κανένας Έλληνας» επισημαίνει διπλωμάτης.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής πρεσβείας υπήρξαν δύο Έλληνες ελαφρά τραυματίες, οι οποίοι όμως δεν νοσηλεύτηκαν. Όπως αναφέρθηκε, το ζευγάρι που ήταν Έλληνες δεν επικοινώνησε με την πρεσβεία, πήγαν μόνοι τους στο νοσοκομείο και δεν νοσηλεύτηκαν.

Δηλώσεις Κοτζιά

«Οι δύο Έλληνες που δηλώθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία για τη βομβιστική ενέργεια του Λονδίνου είναι καλά στην υγεία τους και δεν υπάρχουν άλλοι τραυματίες» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν μαζί με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μετά την συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της χώρας μας στον βρετανικό λαό και τη κυβέρνησή του.

Η επίσημη θέση της ελληνικής πρεσβείας

Περίπου μία ώρα μετά την επίθεση στο Λονδίνο πήγαν μόνοι τους σε νοσοκομείο της βρετανικής πρωτεύουσας με πολύ ελαφρά τραύματα οι δυο Έλληνες, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, Αλέξης Γεωργιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

"Έχουμε ζητήσει εγγράφως ενημέρωση, την οποία και περιμένουμε. Σε πολλές επικοινωνίες χθες αλλά και σε σημερινή πρωινή επικοινωνία είχαμε το στοιχείο ότι δεν υπήρχαν Έλληνες μεταξύ των τραυματιών. Η κ. Μέι ενημέρωσε και είπε ότι υπάρχουν δύο τραυματίες, είχαμε νεότερες επικοινωνίες κατά τη διάρκεια των οποίων μας είπαν ότι δεν ήταν από τους τραυματίες που έλαβαν τις πρώτες βοήθειες στη γέφυρα ή μεταφέρθηκαν σοβαρά με ασθενοφόρο, αλλά ήταν ένα ζευγάρι Ελλήνων που περίπου μία ώρα μετά την επίθεση, περπατώντας, μόνοι τους, πήγαν σε ένα νοσοκομείο με πολύ ελαφρά τραύματα", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Σημείωσε, ακόμη, πως δεν έχει επικοινωνήσει κανείς Έλληνας με την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο για να ζητήσει βοήθεια και πως η ίδια η πρεσβεία αναζητεί στοιχεία για να εντοπίσει το ζευγάρι και να τους συνδράμει αν κάτι χρειαστεί.

 

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ακόμα πως ο δράστης ήταν γεννημένος στην Βρετανία και γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες είχαν κάνει έρευνα για το άτομό του, αλλά θεωρήθηκε περιφερειακός παράγοντας. 

Ο συναγερμός στη Βρετανία παραμένει στο επίπεδο «severe» που σημαίνει ότι μια επίθεση είναι αρκετά πιθανή αλλά όπως είπε η Μέι, το επίπεδο ασφαλείας δεν θα αυξηθεί την επόμενη εβδομάδα γιατί δεν υπάρχει πληροφορία ότι η απειλή είναι άμεση.

«Η αστυνομία έκανε έρευνες όλο το βράδυ για να συγκεντρώσει πληροφορίες. Έκανε έξι έρευνες σε Λονδίνο και Μπέρμιγχαμ στις οποίες προχώρησε σε οχτώ συλλήψεις» είπε η κυρία Μέι.

«Δεν θα παραδοθούμε στην τρομοκρατία. Οι αρχές μας θα επικρατήσουν» είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, σύμφωνα με την οποία οι αρχές θα ανακοινώσουν τα στοιχεία του δράστη.