Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τεράστιο παγόβουνο απειλεί την άγρια ζωή στη Νότια Γεωργία



Ένα γιγαντιαίο παγόβουνο του μεγέθους της πολιτείας Ντελαγουέρ των ΗΠΑ κινείται προς το νησί της Νότιας Γεωργίας στην Ανταρκτική, αυξάνοντας τους φόβους ότι θα μπορούσε έμμεσα να θέσει σε κίνδυνο νεοσσούς της άγριας φύσης.

 

Η Βρετανική Υπηρεσία Έρευνας για την Ανταρκτική τόνισε ότι ανησυχεί πως το παγόβουνο μπορεί να «τρέξει» γύρω από το νησί, εμποδίζοντας τους χερσαίους θαλάσσιους θηρευτές να πάρουν τροφή και να επιστρέψουν στους απογόνους τους.


EPA/FELIPE TRUEBA
 

Ο καθηγητής Geraint Tarling, οικολόγος της Υπηρεσίας, δήλωσε ότι είναι η εποχή του χρόνου που οι φώκιες και οι πιγκουίνοι φροντίζουν τα μωρά τους. Η απόσταση που πρέπει να διανύσουν οι γονείς από τους πιγκουίνους και τις φώκιες για να βρουν φαγητό είναι σημαντική.

«Αν πρέπει να κάνουν μια μεγάλη παράκαμψη, αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα μικρά τους εγκαίρως ώστε αυτά να μην λιμοκτονήσουν», είπε.


EPA/NASA EARTH OBSERVATORY / HANDOUT

Φωτογραφία που ελήφθη από το Earth Observatory της NASA τον Σεπτέμβριο του 2017 δείχνει που τραβήχτηκε από τον δορυφόρο Terra της NASA και απεικονίζει το τεράστιο παγόβουνο που αποκολλήθηκε από τον παγονησίδα Larsen C τον Ιούλιο του 2017.

Το γιγαντιαίο παγόβουνο, που ονομάζεται A68, πλέει βόρεια από τότε που αποκολλήθηκε από την παγονησίδα Larsen C τον Ιούλιο του 2017, ανέφερε η Ανταρκτική Έρευνα.

Η Νότια Γεωργία, που βρίσκεται στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, είναι ένα βρετανικό υπερπόντιο έδαφος.