Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τεράστια μεγαλιθική «πυραμίδα» 10.000 ετών εντοπίστηκε στη Δυτική Ιάβα!



Ένα τεράστιο πυραμιδοειδές μεγαλιθικό κατασκεύασμα υπάρχει στην Ινδονησία, θαμμένο κάτω από την επιφάνεια για αρκετές χιλιάδες χρόνια. Σχετική ανακοίνωση έγινε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στην Ουάσινγκτον από Ινδονήσιους επιστήμονες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για την αρχαιότερη πυραμίδα στον κόσμο, ηλικίας άνω των 10.000 ετών.

 

Έως τώρα ωστόσο κανείς δεν είχε αντιληφθεί –σύμφωνα με τους ερευνητές– ότι ο λόφος κάτω από αυτό το μνημείο με το περίεργο σχήμα δεν είναι στην πραγματικότητα παρά ένα τεράστιο έργο από ανθρώπινα χέρια. «Αυτό που έως τώρα φαινόταν να είναι απλώς ένα κτίσμα στην επιφάνεια, στην πραγματικότητα έχει βάθος – πρόκειται για μια τεράστια κατασκευή», δήλωσε ο Ινδονήσιος γεωλόγος Αντάνγκ Μπαχτιάρ.

Αν και εκ πρώτης όψεως η υπόγεια κατασκευή θυμίζει πυραμίδα, διαφέρει από τις πυραμίδες των Μάγια, όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, γεωφυσικός Ντάνι Χίλμαν Ναταβιντζάγια του Ινδονησιακού Ινστιτούτου Επιστημών. Ενώ οι πυραμίδες των Μάγια έτειναν να είναι συμμετρικές, η ινδονησιακή είναι επιμήκης, και διαθέτει ένα ασυνήθιστο ημικύκλιο στο μπροστινό μέρος της.

Χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους, όπως ραντάρ που «βλέπουν» στο υπέδαφος, σεισμική τομογραφία, δειγματοληπτικές γεωτρήσεις και αρχαιολογικές ανασκαφές, οι ερευνητές σταδιακά ανακάλυψαν τα διαδοχικά στρώματα αυτής της κρυμμένης κατασκευής, η οποία, όπως λένε, εκτείνεται σε περίπου 150.000 τετραγωνικά μέτρα και έχει χτιστεί βαθμιαία στη διάρκεια αρκετών χιλιετιών, με κάθε στρώμα να αντιπροσωπεύει μια διαφορετική περίοδο.

Το ανώτερο και από παλαιότερα ορατό στρώμα –ηλικίας 3.000-3.500 ετών, σύμφωνα με τους επιστήμονες– περιλαμβάνει τείχη, δρόμους και κίονες από βασαλτικά πετρώματα που περιβάλλουν κλιμακωτούς χώρους. Κάτω από την επιφάνεια και σε βάθος περίπου τριών μέτρων υπάρχει ένα δεύτερο στρώμα με παρόμοιες πέτρινες κολόνες ηλικίας περίπου 7.000 ετών.

Ένα τρίτο στρώμα σε βάθος έως 15 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, όπου εντοπίστηκαν πολλοί υπόγειοι θάλαμοι, έχει εκτιμώμενη ηλικία άνω των 9.500 ετών, σύμφωνα με τις πρώτες χρονολογήσεις με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα, ενώ θα μπορούσε να φθάνει ακόμη και τα 13.000 έως 28.000 χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αν αυτό αληθεύει (πολλοί αμφιβάλλουν ήδη), θα αποτελεί μια πραγματική παγκόσμια αρχαιολογική «βόμβα» που θα αλλάξει τελείως τα δεδομένα όσον αφορά τις ικανότητες των προϊστορικών πολιτισμών.

Σήμερα οι ντόπιοι χρησιμοποιούν την τοποθεσία στην κορυφή ως ιερό χώρο για προσευχές και διαλογισμό, και οι ερευνητές, σύμφωνα με το Live Science, δεν αποκλείουν ότι ανέκαθεν η «πυραμίδα» χρησιμοποιούνταν ως αρχαίος ναός ή κάτι παρεμφερές.

Ωστόσο, τόσο στην Ινδονησία όσο και αλλού, εδώ και καιρό αρκετοί έχουν εκφράσει επικρίσεις για την αξιοπιστία των επιστημονικών μεθόδων και συμπερασμάτων της ερευνητικής ομάδας σχετικά με την «πυραμίδα». Τα νέα ευρήματα, που ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης αλλά δεν έχουν δημοσιευτεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, αναμένεται να πυροδοτήσουν νέες διαμάχες.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ