Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2024 -

Τελικά ο «Iron Dome» του Ισραήλ δεν είναι και τόσο σιδερένιος: Ο ιρανικός υπερηχητικός πύραυλος Fattah-1 τον προσπέρασε με ευκολία



Ο  πολυηχητικός πύραυλος Fattah-1 του Ιράν που χρησιμοποιήθηκε χθες για πρώτη φορά στην πυραυλική επίθεση, άλλαξε τα δεδομένα της ισραηλινής και αμερικανικής αντιβαλλιστικής άμυνας.

Στα βίντεο μέσα από το Ισραήλ, δεκάδες βλήματα να «προσγειώνονται» με πολύ μικρή διασπορά σε συγκεκριμένα σημεία, όπως αεροπορικές βάσεις, κυβερνητικά κτίρια (Moσσάντ) και αποθήκες όπλων και να προκαλούν σημαντικές ζημιές αν κρίνουμε από τις εκρήξεις πέρα από την αρχική της έκρηξης,

Σε ένα βίντεο απεικονίζονται 17 (!) βαλλιστικά βλήματα να πέφτουν σε ένα σημείο μόνο.

Άρα:

  • Πέρασαν την ισραηλινή και την αμερικανική (με βλήματα SM-6 αντιπυραυλική ασπίδα του 6ου Στόλου)
  • Έχουν αυξημένη ακρίβεια αφού το CEP (Κυκλικό Σφάλμα) δεν φαίνεται να ήταν μεγαλύτερο από 100 μέτρα (φέρουν εκρηκτικές κεφαλές 450 κιλών), κάτι που είναι ελάχιστον από την στιγμή που 17 βλήματα Fattah-1 πλήττουν ένα στόχο
  • Κατάφεραν να κρατήσουν μυστική την επιχειρησιακή ένταξη του όπλου: Κανείς δεν περίμενε ότι τόσες εκατοντάδες βλήματα Fattah-1 ήταν επιχειρησικά και έτοιμα προς εκτόξευση
  • Θα πάρει καιρό για να προσαρμοστεί η ισραηλινή αεράμυνα στον Fattah-1, ένα -εμφανιζόμενο από τους Ιρανούς- πολυηχητικό βλήμα 13-15 Mach. To Iron Dome είναι κατάλληλο μόνο για κατάρριψη ρουκετών χαμηλής ταχύτητας και τροχιάς, όπως αυτά που εκτοξεύουν οι πολιτοφυλακές. Χθες αποδείχθηκε άχρηστο.
  • Τα αντιβαλλιστικά όπλα Arrow 3, σίγουρα είναι πιο αποτελεσματικά κατά των βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς, αλλά είναι άγνωστη η απόδοσή του κατά πολυηχητικών όπλων

Έτσι από τα ιρανικά drones του Απριλίου που ταξίδευαν με ταχύτητα 180 km/h τώρα εκτοξεύτηκαν από το Ιράν βλήματα που ταξίδευαν με ταχύτητα μέχρι και 15 φορές την ταχύτητα του ήχου!

Υπάρχουν πολλές αναφορές και οπτικό υλικό για καταστροφή του σημαντικές ζημιές στο αρχηγείο της Μοσάντ στο Τελ Αβίβ.

 

Αυτό εν πολλοίς θα εξηγούσε και την οργισμένη όσο και πρωτοφανή διαρροή της Μοσσάντ χθες το βράδυ η οποία υποστήριζε ότι «Το Ισραήλ θα επιτεθεί σε πλήρη κλίμακα στο Ιράν απόψε»! Και δεν επιβεβαιώθηκε.

Το υπουργείο Άμυνας, σαφώς διαφωνούσε σε μια επίθεση χθες.

 

Ιρανικά βλήματα έπεσαν σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από τα κέντρα διοίκησης της Μοσάντ και των ΙDF στην πόλη Ραμάτ Χασαρόν και προφανώς οι ζημιές είναι μικρές, αλλά το σημαντικό είναι ότι πέρασε τη αντιπυραυλική ασπίδα!

 

Επίσης χτυπήθηκε με σφοδρότητα η αεροπορική βάση Tel Nof  η οποία φιλοξενεί –μεταξύ άλλων- και δύο Μοίρες μαχητικών αεροσκαφών F-15C/D Eagle Baz, αν και το πιθανότερο είναι τα αεροσκάφη να μην βρίσκονταν καν στο εδάφους κατά την διάρκεια της επίθεσης.

Χτυπήθηκε επίσης η αεροπορική βάση Νεβατίμ στην έρημο Νεγκέβ.

 

 

 

 

 

Να σημειωθεί ότι Ιρανοί ισχυρίζονται πως καταστράφηκαν 20 έως και 30 F-35, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά αμφίβολο να ισχύει καθώς ισραηλινή σίγουρα είχαν πάρει τα μαχητικά από τα αεροδρόμια πριν καν ξεκινήσει η επίθεση.

Πόσα ιρανικά βλήματα εκτοξεύθηκαν και πόσα τελικά έφτασαν στο έδαφος (το πού έπεσαν έχει να κάνει με την ακρίβεια των συστημάτων και την στοχοποίησή τους).

Το πόσοι βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το Ιράν δεν μπορεί να το πει κανείς με ακρίβεια, εκτός ίσως από τους Ιρανούς.

Άλλοι μιλάνε και 500 πυραύλους, άλλοι για 400, άλλοι για 200 και άλλοι για 178.

Στο τελευταίο νούμερο συμφωνούν αυτού που μιλούν για 50ο πυραύλους, αλλά σε άλλο δεδομένο: 178 βλήματα υποστηρίζουν ότι κτύπησαν το Ισραήλ δεν εκτοξεύθηκαν συνολικά κατά του Ισραήλ..

Αριθμός λογικός: Μόνο από τα βίντεο που ήρθαν στην δημοσιότητα από διάφορες περιοχές καταγράφηκαν 83 ιρανικά βλήματα να πέφτουν σε στόχους στο Ισραήλ. Δεν υπάρχουν βίντεο από τα κτυπήματα σε απομακρυσμένες περιοχές.

Και οι Ισραηλινοί λένε ότι «Τα άφησαν γιατί έπρεπε να κτυπήσουν αυτά που κατευθύνονταν σε κατοικημένες περιοχές«.

Ανοησίες: Δεν στόχευσαν κατοικημένες περιοχές οι Ιρανοί γιατί στόχος τους ήταν να προκαλέσουν ζημιά στην στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ και ειδικά στην Αεροπορία του, αλλά και στην πληροφοριακή δυναμική του, δηλαδή την Μοσσάντ.

Άλλωστε οι Ισραηλινοί πολίτες είχαν καλυφθεί από ενωρίς στα καταφύγια.

Σίγουρα οι Ισραηλινοί δεν είχαν αρκετά αντιπυραυλικά Arrow-3 για να καταρρίψουν όλα τα Fattah-1 (αν  κατέρριψαν κάποια από αυτά). Διότι υπάρχουν πληροφορίες ότι αυτά που καταρρίφθηκαν ήταν συμβατικά βαλλιστικά βλήματα Shahab 3 που επίσης είχαν εκτοξευθεί.