Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

«Τεχνητό έθνος» οι Σκοπιανοί λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού Ζάεφ



Αίσθηση προκαλούν στα Σκόπια οι δηλώσεις του στελέχους του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM)  Μίροσλαβ Γκάρτσεφ  και  επικεφαλής της ομάδας που ορίστηκε από τον πρωθυπουργό  Ζόραν Ζάεφ, για επανεξέταση  του αμφιλεγόμενο σχεδίου «Σκόπια 2014» που μετέτρεψε την πρωτεύουσα σε…  Disneyland.

Με βίντεο που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, o Γκάρτσεφ χαρακτήρισε «εφεύρημα της Γιουγκοσλαβίας» το λεγόμενο «μακεδονικό» έθνος. «Το "μακεδονικό" κράτος ουσιαστικά εφευρέθηκε από τη  Γιουγκοσλαβία στο τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά και σε αυτό έγινε προσπάθεια για καθιέρωση του  "μακεδονικού" έθνους,  της μακεδονικής κουλτούρας,  της "μακεδονικής" γλώσσας,  των "μακεδονικών" συμβόλων και όλα τα "μακεδονικά" καλλιτεχνικά επιτεύγματα» υποστήριξε ο Γκάρτσεφ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. 

 

Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της εφημερίδας Βέτσερ, που με κεντρικό της άρθρο επιτέθηκε κατά του κυβερνητικού αξιωματούχου : «Αυτή η σκανδαλώδης δήλωση του Γκάρτσεφ προέρχεται από το σημερινό μέλος του Συμβουλίου  Πολιτισμού του υπουργείου  της  "Μακεδονίας" το οποίο διάλεξε και συντόνισε ο υπουργός Ρόμπερτ Αλαγιοζόφσκι. Αυτός ο κυβερνητικός υπάλληλος   αρνείται ανοιχτά το "μακεδονικό έθνος" και τον πολιτισμό του. Οι δηλώσεις του αποτελούν μέρος ενός στοχαστικού σεναρίου πνιγμού του ελεύθερα σκεπτόμενου "μακεδόνα"» σημειώνει η εφημερίδα.

Προηγήθηκαν ανακοινώσεις του Γκάρτσεφ για την κατεδάφιση μιας σειράς μνημείων που τοποθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο αναθεώρησης της ιστορίας. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων, στη «λίστα» των προς κατεδάφιση μνημείων και αγαλμάτων είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου στο κέντρο της πόλης.

Ο Γκάρτσεφ, που στο  παρελθόν διατέλεσε δήμαρχος του  Κέντρου των Σκοπίων,  ήταν βασικός πολέμιος τους σχεδίου αρχαιοποίησης του Γκρούεφσκι, μέσω τοποθέτησης αγαλμάτων και μνημείων.

Το σχέδιο «Σκόπια 2014» υλοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και σύμφωνα με εκτιμήσεις το συνολικό κόστος άγγιξε τα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση για την κατεδάφιση ορισμένων μνημείων και αγαλμάτων, αιτιολογήθηκε με το σκεπτικό πως παραβιάστηκε το σύνταγμα της πΓΔΜ, σύμφωνα με το οποίο οι αποφάσεις για την ανέγερση μνημείων και αγαλμάτων πρέπει να λαμβάνονται από το κοινοβούλιο και όχι από την κυβέρνησης.