Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Σε εξέλιξη η επιχείρηση απεγκλωβισμού των υπόλοιπων αγοριών και του προπονητή τους στην Ταϊλάνδη



Το πέμπτο παιδί βγήκε στην επιφάνεια στις 12:27 (ώρα Ελλάδος) και το έκτο περίπου δύο ώρες αργότερα - Οι αρχικές εκτιμήσεις έλεγαν ότι τα παιδιά θα ξεκινούσαν να βγαίνουν στις 15:30

Με γοργούς ρυθμούς, όπως συνέβη και την Κυριακή, φαίνεται ότι συνεχίζεται και η δεύτερη φάση της επιχείρησης απεγκλωβισμού των εγκλωβισμένων παιδιών από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη.

Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις έλεγαν ότι τα πρώτα παιδία της δεύτερης αυτής φάσης θα έβγαιναν ξανά στην επιφάνεια μετά τις 15:30 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το CNN και το Reuters, υποστηρίζουν ότι είδαν ένα παιδί να απομακρύνεται με φορείο στις 12:27 (ώρα Ελλλάδος) ενώ περίπου στις 14:20 ο βρετανικός Guardian μετέδωσε ότι απεγκλωβίστηκε και έκτο παιδί.

Το πέμπτο παιδί μπήκε σε ασθενοφόρο προκειμένου να μεταφερθεί στο σημείο στο οποίο βρίσκονται οι ιατρικές μονάδες για την πρώτη εκτίμηση της κατάστασής του.

Οι εγκλωβισμένοι θα βγουν ένας - ένας συνοδευόμενοι από δυο δύτες. Γιατρός με εμπειρία στις καταδύσεις μπήκε νωρίτερα στην σπηλιά και έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει η επιχείρηση.

Φορτηγά από το πρωί μετέφεραν φιάλες οξυγόνου για την επιχείρηση ενώ έξω από τη σπηλιά υπάρχουν ασθενοφόρα.

Το νοσοκομείο που νοσηλεύονται τα 4 παιδιά είναι πλήρως αποκλεισμένο.

Τα παιδάκια που διασώθηκαν είναι καλά και ζήτησαν συγκεκριμένο φαγητό το οποίο είναι κοτόπουλο με βασιλικό.

Στο ερώτημα ποιοι θα βγουν πρώτοι από τους 8 η απάντηση ήταν: οι πιο έτοιμοι.

Σύμφωνα με τη συνέντευξη Τύπου: 

• Η επιχείρηση για να απεγκλωβισθούν και άλλα παιδιά ξεκίνησε στις 11 ώρα Ταϊλάνδης.

• Τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι οι συνθηκες είναι καλές και επειδή δεν έβρεξε την Κυριακή δεν έχει ανέβει το επίπεδο των νερών.

• Ακόμα δεν έχουν αποφασίσει αν θα επιτραπεί στους γονείς να δουν τα παιδιά τους που έχουν διασωθεί πιθανότατα με ένα τζάμι να τους χωρίζει. Τα παιδιά θα είναι σε καραντίνα μέχρι να γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις. Τα 4 παιδιά ζήτησαν να φάνε το τοπικό πιάτο pad kra pao (κοτόπουλο με βασιλικό).

Συνολικά τα 8 αγόρια και ο 25χρονος προπονητής τους παρέμεναν εγκλωβισμένα στο σπήλαιο επί δύο εβδομάδες.

  • Με επιτυχία η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης απεγκλωβισμού

Η πρώτη πράξη του δράματος είχε αίσιο τέλος: Μετά από δύο εβδομάδες «θαμμένα» στο σκοτάδι, τα πρώτα τέσσερα παιδιά είδαν ξανά το φως της ημέρας. Η είδηση της πρώτης αυτής διάσωσης έκανε το γύρο του κόσμου, προκαλώντας ενθουσιασμό στην παγκόσμια κοινότητα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, τα τέσσερα παιδιά που απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσιάνγκ Ράι, και είναι καλά στην υγεία τους.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν 90 δύτες, 50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί, ενώ οι διασωθέντες ανήλικοι – των οποίων τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά – χρειάστηκε να διανύσουν ένα χιλιόμετρο υποβρυχίως.

Η κατάσταση κάθε άλλο παρά απλή είναι. Με δεδομένα τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στη σπηλιά αλλά και τη βροχή που άρχισε να πέφτει στην περιοχή Τσιανγκ Ράι νωρίτερα, η προσπάθεια διάσωσης μοιάζει όλο και περισσότερο με θρίλερ, καθώς η μάχη με τον χρόνο είναι άνιση και τα προβλήματα που δημιουργούνται στους εγκλωβισμένους αυξάνονται κάθε στιγμή που περνά.

 

Γιατί δεν μπορούν τα αγκαλιάσουν οι γονείς τους

Ενώ έχουν βιώσει την στιγμές απίστευτης αγωνίας μέχρι τα παιδιά τους να δουν το φως της εξόδου από το σπήλαιο, όπου βρίσκονταν εγκλωβισμένα επί 15 ημέρες, οι γονείς τους δεν επιτρέπεται να τα σφίξουν στην αγκαλιά τους, όπως θα λαχταρούσαν. 

Οι θεράποντες γιατροί ζήτησαν από τους γονείς να βρίσκονται σε απόσταση από τα παιδιά τους τουλάχιστον για τα επόμενα δύο 24ωρα για να μην τους μεταδώσουν τυχόν λοιμώξεις.

Η σωματική επαφή μπορεί να αποβεί μοιραία καθώς τα παιδιά που παρέμεναν εγκλωβισμένα τουλάχιστον επί 15 ημέρες είναι ιδιαίτερα αδύναμα.

Για το λόγο αυτό, οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο να τοποθετήσουν ακόμα και προστατευτικό γυαλί έτσι ώστε οι γονείς να έχουν τουλάχιστον οπτική επαφή με τα αγόρια.