Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Τα ξένα ΜΜΕ για τη συνάντηση Μοντεμπούρ- Βαρουφάκη



Αντάρτες, ταραξίες, προβοκάτορες αλλά και ροκ σταρ είναι οι χαρακτηρισμοί του γερμανικού και του γαλλικού Τύπου για τον Αρνό Μοντεμπούρ και τον Γιάνη Βαρουφάκη οι οποίοι χθες συναντήθηκαν σε επαρχία της Γαλλίας στο πλαίσιο της 43ης Γιορτής των Ρόδων.

«Μοντεμπούρ και Βαρουφάκης: Δύο προβοκάτορες σε γαλλική επαρχία», είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» σχολιάζοντας την χθεσινή συνάντηση των δύο πρώην «τρομερών παιδιών» της γαλλικής και της ελληνικής κυβέρνησης , όπως αποκαλεί τους δύο πρώην υπουργούς, οι οποίοι με την αποχώρησή τους από τις κυβερνήσεις τους, έφεραν τα πάνω- κάτω στο κόμμα τους.

Γιάνης Βαρουφάκης και Αρνό Μοντεμπούρ συναντήθηκαν χτες στην επαρχία της Γαλλίας Frangy en Bresse. Και οι δύο είναι πρώην υπουργοί που, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι προέρχονται από την αριστερή πτέρυγα του κόμματός τους αλλά και οι δύο ψάχνουν να αποδείξουν ότι «μετράνε». Άραγε με ποια ιδιότητα, αναρωτιέται η γερμανική εφημερίδα.

«Μοντεμπούρ και Βαρουφάκης, άραγε θα δημιουργήσουν ένα δίδυμο ταραξιών;», διερωτάται από την πλευρά του το γαλλικό περιοδικό Nouvel Observateur σχολιάζοντας την χθεσινή συνάντηση των δύο ανδρών στην Γιορτή των Ρόδων.

Για τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, πρόκειται για δύο ροκ σταρ που τάσσονται κατά της ευρωπαϊκής λιτότητας. Η συντηρητική εφημερίδα της Γαλλίας επισημαίνει ότι η συνάντηση των δύο πολιτικών ανδρών έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος καθώς πολλοί αντάρτες από το κόμμα του Ολάντ ήταν παρόντες στη χθεσινή γιορτή.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν επίσημος προσκεκλημένος του πρώην υπουργού Οικονομίας, Αρνό Μοντερμπούρ στην παραδοσιακή 43η Γιορτή των Ρόδων, όπου πολλοί αντάρτες του σοσιαλιστικού κόμματος της Γαλλίας του επιφύλαξαν υποδοχή σταρ, γράφει η εφημερίδα Le Figaro. Η Γιορτή των Ρόδων οργανώνεται κάθε χρόνο από το 1973 στη περιοχή Frangy en Bresse. Όπως ο Βαρουφάκης, έτσι και ο Μοντεμπούρ ανήκει στην αντίστοιχη αριστερή πτέρυγα του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος που αυτή την στιγμή βρίσκεται στην εξουσία.

Στη χθεσινή συνάντηση παραβρέθηκε επίσης και ο ηγέτης του ριζοσπαστικού κόμματος της Γαλλίας, Ζαν Λικ Μελανσόν. Οι τρεις πολιτικοί άνδρες- Μοντεμπούρ, Μελανσόν και Βαρουφάκης -  είχαν μία εκτενή συζήτηση με τον Γ. Βαρουφάκη να δηλώνει ότι θέλει να ιδρύσει ένα προοδευτικό ευρωπαϊκό κίνημα επισημαίνοντας ότι η ψυχή του ράγισε από τη διάσπαση του κόμματος. Σύμφωνα με τo γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Francetvinfo.fr, o Μοντεμπούρ χάρισε στον Γιάνη Βαρουφάκη δύο μπουκάλια κρασί, μία ποδιά και ένα τζιν παντελόνι «made in France».