
Σημαντική αλλαγή στη στρατηγική του Ισραήλ σηματοδοτεί η έγκριση από την κυβέρνηση Νετανιάχου μιας νέας φάσης στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, με την ονομασία «Άρματα του Γεδεών», καθώς εγκαταλείπεται η τακτική των σύντομων επιδρομών και υιοθετείται μια προσέγγιση μακροχρόνιας κατοχής, με πλήρη κατάληψη και διατήρηση ελέγχου επί του παλαιστινιακού εδάφους.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η επιχείρηση περιλαμβάνει την αναγκαστική μετακίνηση του παλαιστινιακού πληθυσμού προς τον νότο, με το επιχείρημα της «προστασίας» τους. Η στρατηγική αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από διεθνείς οργανισμούς και ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες για περαιτέρω απώλειες αμάχων και επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.
Διαβάστε επίσης Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα: Τουλάχιστον 57 νεκροί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς
Η χρονική συγκυρία αυτής της ανακοίνωσης θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς συμπίπτει με την προγραμματισμένη επίσκεψη του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή μεταξύ 13 και 16 Μαϊου. Ο Τραμπ, που αναμένεται να επισκεφθεί το Τελ Αβίβ και να έχει κλειστές συνομιλίες με τον Νετανιάχου, φέρεται να επιδιώκει την αναβίωση του σχεδίου του για τη «μετεγκατάσταση» του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας και την επιβολή μιας νέας τάξης ασφαλείας υπό αμερικανική ή εποπτεία από τρίτους.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η επίσκεψη του Τραμπ δημιουργεί ταυτόχρονα ένα “παράθυρο ευκαιρίας” για την επίτευξη συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων και κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, το Ισραήλ θα προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή της επιχείρησης “Άρματα του Γεδεών”.
Οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων συνεχίζονται με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ. Το Ισραήλ απαιτεί την απελευθέρωση 59 ομήρων και τον αφοπλισμό της Χαμάς, ενώ η Χαμάς ζητά πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν την απελευθέρωση των ομήρων.
Η προηγούμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που είχε τεθεί σε ισχύ από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 18 Μαρτίου 2025, περιλάμβανε ανταλλαγές ομήρων και κρατουμένων, σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ωστόσο, η συμφωνία αυτή κατέρρευσε λόγω αμοιβαίων κατηγοριών για παραβιάσεις.