Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Συρία: Τουλάχιστον δύο νεκροί και 14 τραυματίες στην Δαμασκό



Τουλάχιστον δύο άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους και 14 τραυματίες, είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν ταυτόχρονα σε δύο συνοικίες στην Δαμασκό

Η συριακή κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για «τον θάνατο δύο μαρτύρων και τον τραυματισμό 14 άλλων σε τρομοκρατικές επιθέσεις» στη Μαρτζέ, μια λαϊκή συνοικία στο κέντρο της Δαμασκού, και «στην πλατεία Μεϊσάτ», στο βορειοανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας.

Τα ΜΜΕ, που αναμετέδωσαν πλάνα από ό,τι απέμεινε από ένα καμένο αυτοκίνητο, ανέφεραν αρχικά πως επρόκειτο για παγιδευμένο αυτοκίνητο προτού προβάλουν την υπόθεση της εκτόξευσης ρουκέτας στην πλατεία Μεϊσάτ.

Οι κάτοικοι της περιοχής δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν την αιτία της έκρηξης.

Από την πλευρά του, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων είπε ότι είδε ένα αυτοκίνητο πλήρως απανθρακωμένο και πρόσθεσε πως οι δυνάμεις της τάξης απέκλεισαν την πρόσβαση στη δημόσια πλατεία, ενώ εργάτες του δήμου καθάριζαν το σημείο.

«Άκουσα μια ισχυρή έκρηξη προτού τρέξω προς το σημείο για να μεταφέρουμε τραυματίες που βρίσκονταν στο έδαφος προς το νοσοκομείο», δήλωσε στο AFP ο Μπασάμ αλ-Ντάχνι, ένας κάτοικος που βρισκόταν στο σημείο την ώρα της έκρηξης. «Είδα ένα απανθρακωμένο αυτοκίνητο αλλά δεν ξέρω αν επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητο ή για μια ρουκέτα που είχε στόχο το αυτοκίνητο», πρόσθεσε.

«Ένα από τα θύματα είναι ο οδηγός του αυτοκινήτου που επίσης απανθρακώθηκε», διευκρίνισε.

Το συριακό καθεστώς πραγματοποιεί από τις 19 Απριλίου επίθεση κατά των τελευταίων θυλάκων της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, κυρίως στον παλαιστινιακό καταυλισμό Γιάρμουκ και στη γειτονική συνοικία Χάτζαρ αλ-Ασούαντ.

«Το ΙΚ εκτοξεύει κατά διαστήματα ρουκέτες κατά της Δαμασκού από την αρχή της επίθεσης», δήλωσε στο AFP ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Αυτό το οχυρό του ΙΚ αποτελεί το τελευταίο προπύργιο κατά του καθεστώτος στην πρωτεύουσα και στα περίχωρά της που διαφεύγουν από τον έλεγχο των αρχών μετά την πτώση, στις 14 Απριλίου, του ανταρτοκρατούμενου θύλακα στην Ανατολική Γούτα και τις πολλές συμφωνίες εκκένωσης που συνήφθησαν με ένοπλες ομάδες σε πολλές κοινότητες που βρίσκονται γύρω από την πρωτεύουσα.