Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Συρία: Την Τετάρτη θα μεταβούν στην Ντούμα οι επιθεωρητές για τα χημικά



Οι ερευνητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων θα μεταβούν στην Ντούμα της Συρίας την Τετάρτη, ανακοίνωσε σήμερα από τη Χάγη ένας αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πρεσβεία της Ρωσίας, ο Ιγκόρ Κιρίλοφ είπε ότι οι επιθεωρητές, που για λόγους ασφαλείας δεν έχουν πάει ακόμη στην Ντούμα, θα μπορέσουν να επισκεφθούν την περιοχή την Τετάρτη.

Ο Ρώσος αξιωματούχος εξήγησε ότι θα πρέπει πριν ξεκινήσει η αποστολή να αποναρκοθετηθούν οι δρόμοι που οδηγούν στην Ντούμα.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος μόνιμος εκπρόσωπος στον ΟΑΧΟ Αλεξάντερ Σούλγκιν εξέφρασε την έκπληξή του γιατί ο Οργανισμός, στη σημερινή συνεδρίασή του, δεν ενέκρινε το ψήφισμα που προωθούσαν η Μόσχα και η Τεχεράνη. Σύμφωνα με το Σούλγκιν στο σύντομο κείμενο εκφραζόταν η υποστήριξη του ΟΑΧΟ στην αποστολή των ειδικών του στη Συρία και μια έκκληση προς όλες τις πλευρές να φροντίσουν για την ασφάλεια των ερευνητών κατά την παραμονή τους στην Ανατολική Γούτα.

"Το ρωσοϊρανικό προσχέδιο ήταν προσεκτικά διατυπωμένο, ήταν ένα ισορροπημένο έγγραφο. Περιέργως, αυτό το καθαρά τεχνικό έγγραφο προκάλεσε πανικό μεταξύ των Δυτικών εταίρων... Ως αποτέλεσμα, ο πρόεδρος αποφάσισε να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση χωρίς να υιοθετηθεί κανένα κείμενο", πρόσθεσε.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι ενδέχεται να «αλλοίωσε» τον χώρο της χημικής επίθεσης στην Ντούμα.

Η Ρωσία ενδέχεται να αλλοίωσε τις "αποδείξεις" από την τοποθεσία όπου φέρεται να σημειώθηκε επίθεση με χημικά όπλα, στην Ντούμα της Συρίας, υποστήριξε σήμερα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων.

"Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να έχουν επισκεφθεί το σημείο της επίθεσης. Φοβόμαστε μήπως τον αλλοίωσαν, με σκοπό να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες της αποστολής του ΟΑΧΟ για μια αποτελεσματική έρευνα" υποστήριξε ο Αμερικανός διπλωμάτης Κεν Γουόρντ στη συνεδρίαση του Οργανισμού στη Χάγη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-Sputnik