Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Συρία: Ο Άσαντ μπλόκαρε την ανθρωπιστική βοήθεια που ξεκίνησε από την Τουρκία



Εγκλωβισμένα σε μακρινή απόσταση από το Χαλέπι βρίσκονται τα φορτηγά της ανθρωπιστικής βοήθειας που ξεκίνησαν από την Τουρκία με προορισμό το Χαλέπι, όπως αποκάλυψε ο επιφορτισμένος από τα Ηνωμένα Έθνη για το συντονισμό των ειρηνευτικών συνομιλιών στο θέμα της Συρίας, Σταφάν ντε Μιστούρα.

Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για την 7ήμερη κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί σε εφαρμογή τα τελευταία δύο 24ωρα, ωστόσο ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ξεκαθάρισε ευθύς εξ αρχής ότι δεν θα επιτρέψει την παροχή βοήθειας από την Τουρκία. Πάνω από 20 φορτηγά με φαρμακευτικό υλικό, τρόφιμα ξεκίνησαν από τα σύνορα της Τουρκίας, η πορεία τους όμως διακόπηκε από συριακά κυβερνητικά στρατεύματα.

«Τα φορτηγά δεν κινούνται», δήλωσε ο Σταφάν ντε Μιστούρα, ο οποίος τόνισε ότι δεν δόθηκε άδεια εισόδου στο Χαλέπι από την κυβέρνηση. Πρόσθεσε, δε, πως «χρειαζόμαστε πολύ δουλειά ακόμα».

Η κυβέρνηση του Άσαντ επιμένει και δηλώνει αμετακίνητη στην απόφασή της να μη δεχθεί ανθρωπιστική βοήθεια από το έδαφος της Τουρκίας, την ίδια στιγμή που τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν την επέλασή τους στις βόρειες επαρχίες της χώρας.