Τετάρτη 21 Απριλίου 2021 -
Μέτριο

20 °C

Σήμερα, 21. Απριλίου 2021

Συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, το απόγευμαΤην πρώτη συνάντηση, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία, θα έχουν αργά το απόγευμα οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.

Η συνάντηση συμπίπτει με την τουρκική Navtex 403/17, που δέσμευσε περιοχή 80χλμ στην κυπριακή ΑΟΖ, νοτιοδυτικά της Πάφου. Στην σημερινή συνάντηση θα συζητηθούν τα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τις συναντήσεις, που είχαν τις προηγούμενες μέρες οι διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, διαφαίνεται υπαναχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς από συγκλίσεις του παρελθόντος και επιμονή για παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ευρωπαϊκών ελευθεριών σε Τούρκους υπηκόους, μετά τη λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρη πηγή η υπαναχώρηση από παλαιότερες συγκλίσεις αφορά τη λειτουργικότητα του κράτους. Συγκεκριμένα η τουρκοκυπριακή πλευρά προκρίνει τώρα διαδικασία λήψης αποφάσεων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατά τρόπο που να διατηρεί παντού αποφασιστική ψήφο.