Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Ανθεκτικός μύκητας σε όλα τα φάρμακα εξαπλώνεται σε γηροκομεία & νοσοκομεία



Σύμφωνα με ερευνητές, μια θανατηφόρα λοίμωξη από μύκητα η οποία είναι δύσκολη να θεραπευτεί, εξαπλώνεται ραγδαία σε αρκετά γηροκομεία και νοσοκομεία στις ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, πρόκειται για τον μύκητα Candida auris, ο οποίος εμφανίζεται ανθεκτικός σε όλα τα διαθέσιμα φάρμακα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), αυτή είναι μια ανησυχητική εξέλιξη. Σημειώνεται πως ο εν λόγω μύκητας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 2009 και έκτοτε εξαπλώθηκε σε μεγάλο μέρος του κόσμου.

Στη νέα έκθεση, το CDC επισημαίνει πως πέντε από τις περισσότερες από 120 περιπτώσεις του Candida auris ήταν ανθεκτικές στη θεραπεία, με τις αρχές να εστιάζουν κυρίως στα νοσοκομεία και τα γηροκομεία.

Μπορεί να γίνει θανατηφόρο

«Αν θα θέλατε να φανταστείτε ένα εφιαλτικό σενάριο με ένα ανθεκτικό στη φαρμακευτική αγωγή παθογόνο, τότε το βρήκατε» δήλωσε ο διευθυντής έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι δύσκολη η απαλλαγή από τον μύκητα αν εξαπλωθεί σε ένα νοσοκομείο.

Για τους υγιείς ανθρώπους, το παθογόνο είναι σχεδόν αβλαβές, ωστόσο σε ασθενείς με προβλήματα υγείας και σε όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να γίνει θανατηφόρο.

Αποτέλεσμα ήταν, περίπου το ένα τρίτο των ασθενών που μολύνθηκαν να πεθάνουν μέσα σε ένα μήνα. Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι ασθενείς ήταν ήδη σοβαρά άρρωστοι, κάτι που δυσκολεύει τη διάγνωση, αν ο θάνατός τους οφείλεται στον μύκητα ή σε άλλη αιτία.

Σε ποσοστό από 5 έως 10%, οι ασθενείς που έχουν εμφανίσει τον Candida auris εμφάνισαν πολύ σοβαρές λοιμώξεις του αγγειακού συστήματος.

Η Covid-19 βάζει… δύσκολα

Η δυσκολία στη θεραπεία των ασθενών με Candida auris είναι κάτι που οι γιατροί γνώριζαν, ωστόσο για πρώτη φορά ερευνητές στις ΗΠΑ έχουν εντοπίσει άτομα στα οποία η λοίμωξη είναι ανθεκτική και στις τρεις κατηγορίες αντιμυκητιασικών φαρμάκων.

Πλέον, οι γιατροί ανησυχούν ότι εν μέσω πανδημίας COVID-19 περισσότεροι άνθρωποι θα κινδυνεύουν από τον συγκεκριμένο μύκητα.

Το χάος των τελευταίων μηνών δεν βοήθησε. «Οι προσπάθειες ελέγχου των λοιμώξεων στα περισσότερα συστήματα υγείας βρίσκονται στο ύψιστο σημείο, αλλά με τόσους πολλούς ασθενείς Covid, οι πόροι που θα μπορούσαν να φτάνουν για τον έλεγχο των λοιμώξεων εκτρέπονται αλλού».