Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Συναγερμός στη Βαρκελώνη: Bαν παρέσυρε πεζούς



Η τρομοκρατία έριξε ξανά βαριά της σκιά της πάνω από την Ευρώπη/

Πανικός επικράτησε στη Βαρκελώνη, καθώς ένα βαν παρέσυρε πολλούς πεζούς στον δρόμο «Las Ramblas», όπου πολλοί τουρίστες πηγαίνουν για φαγητό και ψώνια.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο εσωτερικών θεμάτων της κυβέρνησης, ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του και 32 τραυματίες, εκ των οποίων οι 10 σε κρίσιμη κατάσταση

Η κρατική ισπανική τηλεόραση κάνει λόγο για 10 επιβεβαιωμένους νεκρούς.

Το πρακτορείο Reuters επικαλείται ραδιοφωνικό σταθμό που κάνει λόγο για τουλάχιστον 13 νεκρούς, καθώς επίσης ότι βρέθηκε μέσα στο βαν μια ισπανική ταυτότητα με αραβικό όνομα

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  

Δείτε Live εικόνα από το σημείο

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο οδηγός του οχήματος διέφυγε με τα πόδια και αναζητείται από τις αρχές, ενώ υπάρχουν πολλοί τραυματίες.

Ισπανική ταυτότητα με αραβικό όνομα βρέθηκε μέσα στο βαν

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μέσα στο βαν που σκόρπισε τον θάνατο, βρέθηκε μία ισπανική ταυτότητα, με αραβικό όνομα.

Πανηγυρίζει το Ισλαμικό Κράτος για την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βαρκελώνη με ένα βαν να πέφτει πάνω σε πεζούς στο κέντρο της πόλης .

 Συγκεκριμένα, υποστηρικτές του ISIS σε αναρτήσεις τους στο Telegram επαινούν αυτούς που διέπραξαν το χτύπημα στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας.

 

Δείτε μερικές από τις αναρτήσεις τους:

 

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση της αστυνομίας κοντά στο σημείο της επίθεσης καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ένοπλοι οι οποίοι ενδέχεται να είναι ο οδηγός και ο συνοδηγός του Βαν, βρίσκονται ταμπουρωμένοι σε εστιατόριο.

El Pais: Ο Ντρις Ουκαμπίρ φέρεται να είναι ο άνθρωπος που νοίκιασε το βαν

 

 

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ισπανικά Μέσα από το περιστατικό, το οποίο η αστυνομία χαρακτηρίζει και επίσημα ως «τρομοκρατική ενέργεια» υπάρχουν τουλάχιστον δύο νεκροί, ενώ δεκάδες είναι οι και τραυματίες.

 

Σύμφωνα με μαρτυρίες, δεκάδες άνθρωποι βρίσκονται πεσμένοι στο έδαφος, ενώ η ισπανική αστυνομία έχει αποκλείσει και εκκενώσει ολόκληρη την περιοχή.

Άνθρωποι κείτονται στο έδαφος με συγγενείς και φίλους να καλούν σε βοήθεια βλέποντας τους δικούς τους ανθρώπους να έχουν τραυματιστεί από το βαν, το οποίο έπεσε πάνω σε πεζούς στο κέντρο της καταλανικής πρωτεύουσας.

Δείτε το σοκαριστικό βίντεο από χρήστη του Twitter:

 

 

Στο σημείο έχουν σπεύσει δεκάδες ασθενοφόρα και οχήματα της πυροσβεστικής, καθώς και οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας και η αντιτρομοκρατική.

 

Όπως ανέφεραν πηγές της ισπανικής αστυνομίας, ο δράστης οδήγησε με μεγάλη ταχύτητα το λευκό φορτηγό πάνω στους πεζούς και ακολούθως διέφυγε πεζός. Η αστυνομία έχει ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του, ενώ έχουν εκκενωθεί και οι γύρω δρόμοι, καθώς θεωρείται μία εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση.

 

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε λίγο πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και χαρακτήρισε προτεραιότητα το να προσφερθούν φροντίδες στους ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί.

Το βαν της επίθεσης 

Η επίθεση στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της La Rampla σημειώθηκε, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στις 17:05 τοπική ώρα.

 

 

 

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν τον τρόμο στο κέντρο της Βαρκελώνης, όταν ένα λευκό βαν έπεσε πάνω σε πλήθος στην Ράμπλας, έναν από τους πλεόν κεντρικούς δρόμους της καταλανικής πρωτεύουσας. 

«Κόσμος που βρισκόταν στο γραφείο μου είδε ένα βαν να πέφτει πάνω σε ανθρώπους στη La Ramblas. Είδα τρία με τέσσερα άτομα να είναι πεσμένα στο έδαφος», δήλωσε στο BBC, ένας από τους μάρτυρες που διατηρεί γραφείο στην περιοχή.

«Υπάρχουν δεκάδες ασθενοφόρα και πάνοπλοι αστυνομικοί με αυτόματα όπλα στην περιοχή», ανέφερε.

Ένας άλλος μάρτυρας δήλωσε: Ήταν τρομακτικό. Πλήθος κόσμου άρχισε να τρέχει προς το μέρος μας, σε κατάσταση υστερίας, παιδιά ούρλιαζαν, πρώτα απ΄όλα είπαν ότι κάποιος πυροβολήθηκε»

«Δεν είχαμε ιδέα τι συνέβαινε και χρειάστηκε να τρέξουμε όλοι μακριά, εκατοντάδες άνθρωποι έτρεχαν γρήγορα», πρόσθεσε.

«Μας είπαν να τρέξουμε μακριά, έγινε ένα μικρό ποδοπάτημα καθώς τρέχαμε να ξεφύγουμε», είπε ένας άλλος μάρτυρας.

Ένας ακόμη αυτόπτης σε μήνυμά του στο Twitter ανέφερε: Ήμουν στο ποδήλατό μου στα δεξιά της Ράμπλας, όταν ένα μεγάλο βαν άρχισε να κατεβαίνει τον πεζόδρομο... παρασέρνοντας κόσμο... σοκ!»

«Ένα βαν έπεσε πάνω σε ανθρώπους. Ήταν μία κόλαση αίματος», δήλωσε ένας ακόμη μάρτυρας στον ισπανικό τηλεοπτικό σταθμό TV3.

Ένας 20χρονος φοιτητής που ζει στη Βαρκελώνη δήλωσε στο BBC: Ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος και όλοι άρχισαν να τρέχουν. Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι, πολλές οικογένειες στο σημείο, είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της Βαρκελώνης. Νομίζω ότι αρκετοί χτυπήθηκαν. Ήταν τρομακτικό, απαίσιο»