Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Συναγερμός: Πολλά κρούσματα ελονοσίας



Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου εξέδωσε ανακοίνωση για κρούσματα ελονοσίας που εντοπίστηκαν στις κατεχόμενες περιοχές της Δημοκρατίας.

Σε γραπτή ανακοίνωση του σήμερα, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι ενημερώθηκε αρμοδίως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (ECDC) ότι έχουν διαγνωσθεί τρία περιστατικά ελονοσίας σε Άγγλους τουρίστες που επισκέφθηκαν τις μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές. Τα άτομα αυτά διέμειναν σε θέρετρο στην κατεχόμενη περιοχή του Αγίου Αμβροσίου στην επαρχία Κερύνειας. Τα κρούσματα εκδηλώθηκαν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και διαγνώστηκαν μετά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου.

Το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί στενά το θέμα και βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τους δύο διεθνείς Οργανισμούς. Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που έχουν δηλωθεί κρούσματα ελονοσίας στην Κύπρο με εγχώρια μετάδοση ήταν το 1967.

Αν και σύμφωνα με την εκτίμηση κινδύνου των δύο Οργανισμών δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί αν τα περιστατικά προήλθαν από μια ενεργό εστία μετάδοσης στην περιοχή όπου διέμεναν οι εν λόγω τουρίστες στα κατεχόμενα (αυτό είναι κάτι που εξετάζεται με γενετικές αναλύσεις των πλασμωδίων που προκάλεσαν τη νόσο στους ασθενείς), το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα προληπτικά μέτρα. Επισημαίνει ωστόσο προς το κοινό ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, αφού και ο κίνδυνος μετάδοσης αξιολογείται από τον ECDC ως πολύ χαμηλός.

Το Υπουργείο Υγείας , συνεχίζει η ανακοίνωση, για καθαρά προληπτικούς λόγους επιθυμεί να υπενθυμίσει στο κοινό και ιδιαίτερα σε όσους προτίθενται να επισκεφθούν την περιοχή των κατεχομένων όπου εκδηλώθηκαν τα περιστατικά, τα ακόλουθα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια:
- Διασφαλίστε ότι τα ενδύματά σας είναι κατάλληλα για προστασια όσο το δυνατό μεγαλύτερης επιφάνειας του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα).
- Χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και κάτω από τα ρούχα, που περιέχουν δραστικές ουσίες, όπως το DEET (Ν,Ν διεκυλο-μετα-τολουαμίδη), η ικαριδίνη, η πικαριδίνη (Picaridin (KBR 3023)), το IR3535 και φυσικές ουσίες, όπως έλαια lemon ευκάλυπτου (που όμως έχουν σχετικά μειωμένη εντομοαπωθητική δράση).
Οι έγκυες και θηλάζουσες, καθώς και τα παιδιά κάτω των 2 ετών, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον προσωπικό τους γιατρό για την χρήση εντομοαπωθητικών.

Σε περίπτωση που άτομα που έχουν ταξιδέψει στην εν λόγω περιοχή των κατεχομένων και εμφανίσουν εντός των επόμενων 1-4 εβδομάδων πυρετό, ρίγος ή άλλα σχετικά συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφθούν τον ιατρό τους και να αναφέρουν σε αυτόν το ιστορικό του ταξιδιού τους.

Σημειώνεται ότι παράλληλα ενημερώνονται όλοι οι επαγγελματίες υγείας για το θέμα από τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.