Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Σύμβουλος του Τραμπ: Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να επανακτήσουν τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γαζας



Η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να ξαναρχίσει να έχει τον έλεγχό στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε χθες ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας, καθώς έκανε περιήγηση στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, ο Τζέισον Γκρίνμπλατ δήλωσε: «Είναι σαφές ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να επανακτήσει το ρόλο της στη διοίκηση της Γάζας, καθώς η Χαμάς έχει βλάψει ουσιαστικά τον λαό της Γάζας και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις βασικότερες ανάγκες τους».

Ο Γκρινμπλατ δήλωσε ότι «έχει μάθει πολλά» από την περιοδεία, ιδίως όσο αφορά τις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει ο ισραηλινός στρατός, οι ισραηλινοί πολίτες που ζουν κοντά στα σύνορα και οι Παλαιστίνιοι που ζουν στη Γάζα. Αποδίδει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, στην «κακή διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Χαμάς και τη δέσμευσή της για τρομοκρατική βία».

Η Λωρίδα της Γάζας είναι εδώ και έντεκα χρόνια υπό κατοχή από το Ισραήλ, με υποστήριξη από την Αίγυπτο και τη διεθνή κοινότητα. Τα εμπορεύματα, τα τρόφιμα, οι ενισχύσεις, τα δομικά υλικά και άλλα βασικά αγαθά δεν επιτρέπεται να εισάγονται στη Λωρίδα και οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να την εγκαταλείψουν, ενώ στερούνται ακόμη και την πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.

Λόγω της απαγόρευσης εισόδου καυσίμων, το μοναδικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας αναγκάστηκε να κλείσει αφήνοντας τους πολίτες με μόνο 4 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας την ημέρα, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ανθρωπιστική κρίση.

Μια έκθεση που εξέδωσε τον περασμένο μήνα ο ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχίες για το γεγονός ότι η Λωρίδα «φθίνει» ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, έτσι ώστε η χρονιά 2020 στην οποία, σύμφωνα με την έρευνα, η Γάζα θα είναι ακατάλληλη για να κατοικηθεί, μπορεί να έχει ήδη φθάσει.

Το ταξίδι του Γκρινμπλατ, στην κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια και το Ισραήλ, αποτελεί μέρος των προσπαθειών του Τραμπ να ξαναρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων ηγετών, που έχουν παραμείνει στάσιμες εδώ και δεκαετίες.