Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σύμβουλος του Ερντογάν: «O Κασόγκι στραγγαλίστηκε και το διαμελισμένο πτώμα του βυθίστηκε σε δεξαμενή οξέος»



Aνατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

«Ο Κασόγκι φέρεται να στραγγαλίστηκε και το διαμελισμένο πτώμα του να βυθίστηκε σε δεξαμενή οξέος. Η σορός του άτυχου δημοσιογράφου έτσι διαλύθηκε αρκετά, ώστε να μπορεί να πεταχτεί σε κάποιο απόμακρο σημείο έξω από την Κωνσταντινούπολη».

Αυτό δήλωσε ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Γιασίν Ακτάι, αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος στην εφημερίδα Washington Post.

Χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας υποστήριζε ότι, ανώτατος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης αποκάλυψε ότι «βιολογικά ευρήματα» στον κήπο του προξενείου υποστηρίζουν τη θεωρία που θέλει τη διαμελισμένη και απαλλαγμένη από DNA, χάρη στο οξύ, σορό του Κασόγκι να ρίχνεται σε ερημική τοποθεσία στα προάστια της Κωνσταντινούπολης.

«Το πτώμα του Κασόγκι δεν χρειαζόταν ταφή», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος στην αμερικανική εφημερίδα.

Ένα μήνα μετά την άγρια δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατηγορεί μετά θάνατον τον Κασόγκι ότι ήταν επικίνδυνος ισλαμιστής.

«Ο Κασόγκι είχε ενημερώσει γι' αυτό Αμερικανούς αξιωματούχους»,όπως αναφέρουν αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.Ο πρίγκιπας φέρεται να έκανε αυτή τη δήλωση σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τζάρεντ Κούσνερ, τον γαμπρό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μετά την εξαφάνιση του Κασόγκι, αλλά προτού η Σαουδική Αραβία παραδεχθεί ότι δολοφονήθηκε.Πάντως, το Ριάντ έχει διαψεύσει τις πληροφορίες της Washington Post.

Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου. To καθεστώς του Ριάντ διαψεύδει ότι η βασιλική οικογένεια εμπλέκεται στη δολοφονία του δημοσιογράφου και τονίζει ότι «είναι αποφασισμένη να βρει όλα τα στοιχεία».

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Κούσνερ και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου,Τζον Μπόλτον,ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι ο Κασόγκι ήταν μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ανέφερε σε άρθρο της η Washington Post. Αυτή η τηλεφωνική συνδιάλεξη έγινε στις 9 Οκτωβρίου, μία εβδομάδα μετά την εξαφάνιση του Κασόγκι.

Στο μεταξύ, νέα έκκληση απηύθυνε το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας στη Σαουδική Αραβία, καλώντας το βασίλειο να συνεργασθεί στην έρευνα για τη δολοφονία του Κασόγκι, υπογραμμίζοντας ότι «ουδείς μπορεί να ξεφύγει από τις ευθύνες του».

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ ανέφερε ότι ο Σαουδάραβας εισαγγελέας, ο οποίος μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα των τουρκικών αρχών για την τοποθεσία της σορού του άτυχου δημοσιογράφου, καθώς και για το ποιος έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του Κασόγκι.

«Αναμένουμε τα ερωτήματα αυτά να απαντηθούν σύντομα. Ουδείς μπορεί να αποφύγει τις ευθύνες του. Το ζήτημα αυτό έχει συγκεντρώσει το διεθνές ενδιαφέρον. Δεν είναι μια υπόθεση η οποία μπορεί να ξεχαστεί», είπε ο Γκιουλ.

«Θέλουμε οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας να συνεργασθούν στενά μαζί μας. Οφείλουν να στηρίξουν ενεργά την έρευνά μας, έτσι ώστε η υπόθεση να διαλευκανθεί πλήρως», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα ζητεί την έκδοση 18 υπόπτων, οι οποίοι έχουν τεθεί υπό κράτηση στη Σαουδική Αραβία, με προοπτική να δικαστούν από την τουρκική δικαιοσύνη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και 15 μέλη του «τάγματος θανάτου», οι οποίοι φέρονται να ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη με στόχο τη δολοφονία του 59χρονου Κασόγκι.

Ορισμένοι από τους υπόπτους προέρχονται από τον στενό κύκλο του διαδόχου του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Υποκύπτοντας στις διεθνείς πιέσεις, η Σαουδική Αραβία παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η δολοφονία του Κασόγκι ήταν προμελετημένη.