Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Στρατός του Άσαντ μπήκε στη βορειοανατολική Συρία - Συμφωνία με τους Κούρδους



Μετά από τη συμφωνία που σύναψε η Δαμασκός με τους Κούρδους μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στρατεύματα του Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, μπήκαν και αναπτύχθηκαν στην πόλη Τελ Τάμερ στη βορειοανατολική Συρία σε μια προσπάθεια απόκρουσης των τουρκικών επιθέσεων. Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

 Η Τελ Τάμερ βρίσκεται σε έναν στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο, τον M4, περίπου 35 χλμ. από την Ρας αλ Άιν, την πόλη στην οποία επικεντρώνεται η τουρκική επίθεση.

Την Κυριακή ο Μ4, που εκτείνεται από το ανατολικό τμήμα της Συρίας έως το δυτικό, πέρασε στον τουρκικό έλεγχο. Η συμφωνία των Κούρδων με τη Δαμασκό προβλέπει την είσοδο των κυβερνητικών δυνάμεων στις συνοριακές περιοχές από τη Μάνμπιτζ ως την Ντέρικ στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας.

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας διευκρίνισε στο Reuters ότι η «προκαταρκτική στρατιωτική συμφωνία» αφορά την ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων, τονίζοντας ότι «οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα πολιτικά ζητήματα αργότερα».