Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 -

Στον Βλαντίμιρ Πούτιν παραδόθηκε το «μαύρο κουτί» από το ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος που κατερρίφθη από τους Τούρκους



ΜΟΣΧΑ. Ο παραμετρικός καταγραφέας από το ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος που κατερρίφθη από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, βρέθηκε και παραδόθηκε στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούτιν από τον Υπουργό Αμύνης Σεργκεί Σοϊγκού, μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

"Έχουμε ερευνήσει την περιοχή, όπου εγκαθίστανται οι τρομοκράτες που πυροβόλησαν και σκότωσαν τον πιλότο μας, δεν μπορώ να το περιγράψω αλλιώς, ως αποτέλεσμα της δράσης μας αυτά τα εδάφη έχουν απελευθερωθεί χάρη στις δυνάμεις που συμμετείχαν στην ειδική επιχείρηση και τις ειδικές δυνάμεις του συριακού στρατού και έψαξαν για το πλήρωμα του αεροσκάφους, και οι σύριοι στρατιώτες, ερευνώντας την περιοχή, βρήκαν τον τόπο συντριβής του αεροσκάφους μας ", είπε ο Σοϊγκού στη συνάντηση με τον Πούτιν.

Όπως είπε ο Υπουργός, οι τρομοκράτες έφευγαν βιαστικά από την περιοχή αυτή. "Δεν πρόλαβαν να αφαιρέσουν τίποτε από το αεροσκάφος, και έτσι βρέθηκε ο παραμετρικός καταγραφέας τον οποίο μεταφέραμε εδώ και θα ήθελα να σας τον δείξω ", είπε ο Σοϊγκού. 

Ο επικεφαλής του κράτους εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη μεταφορά του. "Βεβαίως, πρέπει να ευχαριστήσουμε και τους στρατιώτες μας από τις μονάδες ειδικών δυνάμεων, από τις ομάδες αναχαίτισης και διάσωσης του πληρώματος, και τους σύριους στρατιώτες, αφού κατάφεραν να βρουν αυτόν τον καταγραφέα ο οποίος αναμφισβήτητα θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι έγινε ", είπε ο Βλαδίμιρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος ανέθεσε στον Υπουργό να ανοίξει τον παραμετρικό καταγραφέα του SU-24 που κατερρίφθη από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία μόνο εν παρουσία των διεθνών εμπειρογνωμόνων.

 "Όσον αφορά στον παραμετρικό καταγραφέα, θα το δούμε τώρα. Τον έχουν ανοίξει; " ρώτησε ο Πούτιν στη συνάντηση με τον Υπουργό Αμύνης. "Σας παρακαλώ να μην τον ανοίξετε προς το παρόν και να τον ανοίξετε μόνο μαζί με ξένους ειδικούς και να καταγράψετε σχολαστικά όλα τα στοιχεία", διέταξε ο πρόεδρος.

Η αποκρυπτογράφηση του παραμετρικού καταγραφέα θα βοηθήσει να εντοπιστεί η ακριβής πορεία του αεροσκάφους και την ακριβή θέση του αεροσκάφους τη στιγμή της συντριβής του, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούτιν.

 "Όπως καταλαβαίνω, ο παραμετρικός καταγραφέας θα μας επιτρέψει να καταλάβουμε την ακριβή πορεία του SU-24 από τη στιγμή της απογείωσης μέχρι τη στιγμή της συντριβής του, όλες τις στροφές και ελιγμούς του κατά τη διαδρομή του ", είπε ο πρόεδρος στη συνάντηση με τον Υπουργό Αμύνης Σεργκέι Σοϊγκού.

"Με άλλα λόγια, θα μπορέσουμε να καταλάβουμε, πού βρισκόταν και πού το χτύπησε προδοτικά η τουρκική Πολεμική Αεροπορία ", πρόσθεσε ο ρώσος ηγέτης.

Ο Βλαδίμιρ Πούτιν δήλσωε ότι όσα στοιχεία και να βρεθούν στον παραμετρικό καταγραφέα του SU-24 το οποίο κατερρίφθη από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, η στάση μας απέναντι στην Τουρκία δε θα αλλάξει.

"Αμέσως θέλω να πω και πρέπει, βεβαίως, να τα γνωρίζουμε (όλα τα στοιχεία από τον καταγραφέα), όσα όμως και να μάθουμε, δε θα αλλάξει η στάση μας σε όσα έχουν κάνει οι τουρκικές αρχές. Αντιμετωπίζαμε την Τουρκία, τον υπογραμμίζω, ως μια χώρα φιλική και ως σύμμαχο στη μάχη με την τρομοκρατία, και κανένας δε περίμενε αυτή την πισώπλατη μαχαιριά ", είπε ο Πούτιν.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι η Ρωσία πρέπει να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες. "Για το λόγο αυτό με τη συσκευή αυτή πρέπει να εργαστείτε πολύ προσεκτικά, πολύ σχολαστικά και στο υψηλό και επαγγελματικό επίπεδο μαζί με διεθνείς ειδικούς. Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να καλέσουμε τους πάντες που θέλουν να συμμετάσχουν στην εργασία αυτή ", είπε.