Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στον Ερντογάν το τελευταίο τηλεφωνήματα του Μπόρις Τζόνσον - Τον συνεχάρη για την «πολύτιμη παγκόσμια ηγεσία» που ασκεί η Τουρκία



Συνομιλία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν είχε σε ένα από τα τελευταία τηλεφωνήματα ως Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ο Μπόρις Τζόνσον το απόγευμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την αυξανόμενη διμερή εμπορική σχέση και εξέφρασαν την ελπίδα να επεκταθεί η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχουν υπογράψει ώστε να αξιοποιηθεί η «οικονομική δυναμική» που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους.

Συζήτησαν δε νέες ευκαιρίες αύξησης της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της αμυντικής τεχνολογίας και της πυρηνικής ενέργειας.

Ο Μπόρις Τζόνσον συνεχάρη τον Τούρκο Πρόεδρο για την «πολύτιμη παγκόσμια ηγεσία» που έχει επιδείξει η Τουρκία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη συμβολή στην άρση της ρωσικής παρεμπόδισης εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών.

Ο Βρετανός ηγέτης τόνισε τη σημασία συνέχισης στήριξης της Ουκρανίας έναντι της απρόκλητης ρωσικής εισβολής, μεταξύ άλλων με τη διατήρηση ισχυρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

 Τέλος, οι δύο ηγέτες ευχήθηκαν ο ένας στον άλλον τα καλύτερα για το μέλλον και συμφώνησαν πως οι διμερείς σχέσεις συνεχώς θα ενισχύονται.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός