Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στο σφυρί, η «Number One» Gibson κιθάρα του ίδιου του Les Paul



Το πρώτο εγκεκριμένο μοντέλο των ηλεκτρικών κιθάρων Gibson Les Paul - γνωστό ως «Number One» και το οποίο ήταν στην κατοχή του ίδιου του Les Paul - βγαίνει στη δημοπρασία «Exceptional Sale» του Christie’s της Νέας Υόρκης στις 13 Οκτωβρίου.

 «Αυτή ήταν για τον πατέρα μου η πιο ιστορικά σημαίνουσα, πολύτιμη, καθοριστική και σημαντική κιθάρα, το κορυφαίο επίτευγμά του» λέει ο γιος του, ο Gene Paul.

Η Gibson Incorporated και ο Les Paul εξέλιξαν το μοντέλο «Number One» γύρω στα 1951-52. Εκείνη την εποχή, η Gibson είχε χάσει έδαφος, και μερίδιο αγοράς, στον ανταγωνισμό της με τη Fender, η οποία το 1950 είχε παρουσιάσει την Telecaster, την πρώτη μαζικής παραγωγής ηλεκτρική κιθάρα συμπαγούς σώματος. Η Gibson προσέγγισε τον Les Paul - έναν από τους πιο δημοφιλείς τότε μουσικούς στις ΗΠΑ - να τους βοηθήσει να εξελίξουν δικό τους μοντέλο ηλεκτρικής κιθάρας συμπαγούς σώματος· η «Number One» Gibson Goldtop την οποία κατασκεύασαν θα ήταν η βάση για τις κιθάρες Gibson Les Paul που τελικά θα γίνονταν βασικό στοιχείο του ροκ εντ ρολ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ