Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Στο Ντουμπάι η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας στον κόσμο



Η Αρχή Ηλεκτρικής Ενέργειας και Νερού του Ντουμπάι (DEWA) ανακοίνωσε πρόσφατα τα  σχέδιά της για την κατασκευή μιας τεράστιας μονάδας παραγωγής συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας, ισχύος 1.000 μεγαβάτ.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της, η μονάδα θα συντρίψει το προηγούμενο ρεκόρ τέτοιας μονάδας, που αναμενόταν μέχρι τώρα να περάσει στο έργο Νουρ-Ουαρζαζάτε στο Μαρόκο, με 500 μεγαβάτ, όταν αυτό ολοκληρωθεί με τη σειρά του το 2018.

Ο διευθύνων σύμβουλος της DEWA, Σαΐντ Μοχάμεντ Αλ Ταγιέρ, ανακοίνωσε ότι η μονάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2030, το έτος κατά το οποίο η χώρα ελπίζει να λαμβάνει το 25% της ενέργειάς της από καθαρές πηγές. Το πρώτο στάδιο του έργου, που θα ολοκληρωθεί το 2021, θα παράγει 200 ​​μεγαβάτ.

 

Εξάλλου, η κυβέρνηση του Ντουμπάι έχει ως στόχο την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 75% ως το 2050.

Σύμφωνα με τον Αλ Ταγιέρ, οι αρκετές χιλιάδες ηλιοστατών της μονάδας θα αντανακλούν την ακτινοβολία του ήλιου σε έναν πύργο. Ένα τεράστιο πλεονέκτημα της συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας είναι ότι η θερμότητα που παράγεται μπορεί να αποθηκευτεί εύκολα, έτσι ώστε η μονάδα να συνεχίζει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια τη νύχτα.

«Εργαζόμαστε συνεχώς, σύμφωνα με το όραμα της ηγεσίας μας, που μας έδωσε εντολή να αποχαιρετήσουμε και την τελευταία σταγόνα πετρελαίου. Αυτό βασίζεται στην αναγνώριση της σημασίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ ανάπτυξης και βιωσιμότητας. Η DEWA συνεχίζει την κατασκευή έργων για την επίτευξη αυτού του οράματος και τη διασφάλιση ενός καλύτερου και πιο ευτυχισμένου μέλλοντος», δήλωσε ο Αλ Ταγιέρ.