Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Στο φως σπάνιο βιβλίο του Χίτλερ - σχέδια για ολοκαύτωμα στη βόρεια Αμερική



Ένα σπάνιο βιβλίο που ανήκε στον Αδόλφο Χίτλερ και πιστεύεται ότι περιγράφει λεπτομερώς το σχέδιο για ένα Ολοκαύτωμα των Εβραίων στη Βόρεια Αμερική παρουσίασε η Εθνική Αρχειοθήκη του Καναδά.

Γραμμένο στα γερμανικά το βιβλίο των 137 σελίδων με τον τίτλο «Στατιστικές, ΜΜΕ και Οργανώσεις του Ιουδαϊσμού στις ΗΠΑ και τον Καναδά», που απέκτησε πέρυσι έναντι 4.500 δολαρίων η Library and Archives Canada, παρουσιάστηκε στο κοινό την περασμένη Τετάρτη, ενόψει της σημερινής Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Το βιβλίο δείχνει, σύμφωνα με τους νέους ιδιοκτήτες του, ότι οι αυτουργοί του Ολοκαυτώματος σχεδίαζαν να το συνεχίσουν εκτός Ευρώπης και στη Βόρεια Αμερική, αλλά δεν τα κατάφεραν.

To βιβλίο φέρει στο εσωτερικό του εξωφύλλου του έναν αετό με μια σβάστικα και τις λέξεις “Ex Libris Adolf Hitler”, που φανερώνουν ότι ανήκε στην προσωπική βιβλιοθήκη του παρανοϊκού ηγέτη της ναζιστικής Γερμανίας. Το έγραψε το 1944 ο Χάιντς Κλος, ένας Γερμανός γλωσσολόγος, επικεφαλής υπηρεσίας που συνέλεγε στοιχεία για ζητήματα εθνικότητας ειδικά στις ΗΠΑ, τα οποία χρησιμοποιούσε το Γ΄Ράιχ.

Ο Κλος ειδικευόταν σε γερμανόφωνους που ζούσαν στις ΗΠΑ κι είχε επαφές με οπαδούς του ναζιστικού καθεστώτος εκεί. Είχε επισκεφθεί την Αμερική μεταξύ του 1936 και του 1937. Η Εθνική Αρχειοθήκη του Καναδά αναφέρει ότι η απόκτηση του βιβλίου συμβάλλει «στη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος» και βοηθά «να στοχαστούμε τι θα είχε συμβεί στον Καναδά αν ήταν διαφορετική η έκβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Πάνω από έξι εκατομμύρια Εβραίοι δολοφονήθηκαν από τους Ναζί στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος από το 1941-1945.

Η Library and Archives Canada απέκτησε το βιβλίο από έναν έμπορο που το είχε με τη σειρά του αποκτήσει από έναν επιζώντα του Ολοκαυτώματος. Σύμφωνα με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οτάβα Ρεμπέκα Μαργκόλις το βιβλίο επιβεβαιώνει τους φόβους που διακατείχαν τους Καναδο-εβραίους στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου «ότι οι Ναζί θα έφθαναν στις ακτές μας και μαζί τους κι η εξόντωση των Εβραίων εδώ», είπε. Και πρόσθεσε: «Μολονότι αυτοί οι φόβοι μπορεί να φαντάζουν αδικαιολόγητοι λόγω της γεωγραφικής απόστασης που χώριζε την κατεχόμενη από τους Ναζί Ευρώπη από τον Καναδά, το βιβλίο περιέχει λεπτομερείς στατιστικές των εβραϊκών πληθυσμών στη Βόρεια Αμερική υπογραμμίζοντας έτσι αυτή την εφιαλτική πιθανότητα».