Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στο φώς έρχονται νέα στοιχεία για τον δράστη του Παρισιού



Στην επιφάνεια έρχονται σιγά-σιγά τα στοιχεία του δράστη της επίθεσης με μασέτα έξω από το Λούβρο το πρωί της Παρασκευής, χωρίς όμως ακόμα να ρίχνουν φως στα κίνητρα πίσω από το χτύπημα.

Αν και οι γαλλικές Αρχές έχουν αποφύγει αν κατονομάσουν επισήμως τον δράστη, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας που επικαλούνται τα πρακτορεία Reuters και Associated Press ο 29χρονος ονομάζεται Αμπντάλα Ρέντα αλ-Χαμάμι.

Έως τώρα πάντως δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να καταδεικνύουν πως συνδέεται με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, εγκληματική δραστηριότητα, ή πολιτικό ακτιβισμό, σύμφωνα με τις πηγές του AP. Η γαλλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το περιστατικό ως τρομοκρατική ενέργεια.

Το βρετανικό δίκτυο Sky News έχει δημοσιοποιήσει φωτογραφία που υποστηρίζει ότι είναι του δράστη. Η αυθεντικότητά της δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί.

Ο αλ-Χαμάμι επιτέθηκε σε περίπολο στρατιωτών έξω από το Λούβρο φωνάζοντας «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Κατάφερε να τραυματίσει έναν ελαφρά στο κεφάλι όμως στη συνέχεια έπεσε τραυματισμένος από τα στρατιωτικά πυρά. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η υγεία του έχει βελτιωθεί και φαίνεται πως έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Ο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολάν δήλωσε χθες πως ο 29χρονος φαίνεται να μπήκε νόμιμα στη Γαλλία με τουριστική βίζα στις 26 Ιανουαρίου, προερχόμενος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στη συνέχεια αγόρασε δύο μασέτες από κατάστημα στρατιωτικών ειδών στο Παρίσι, ενώ δαπάνησε 1.700 ευρώ για ολιγοήμερη διαμονή σε διαμέρισμα του μεγαλοαστικού 8ου διαμερίσματος της πόλης, κοντά στη Λεωφόρο των Ηλυσίων.