Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στις 31 Ιανουαρίου οι τελικές αποφάσεις για την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης



Ορόσημο για την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αλλά και της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, τουλάχιστον για φέτος, κρίνεται η 31η Ιανουαρίου του 2019, αφού τη συγκεκριμένη ημερομηνία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, θα έχει την πλήρη εικόνα και θα μπορεί να λάβει και τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η εξυγίανση/αναδιάρθρωση της ΕΒΖ, όπως τόνισε ο ίδιος.
“Στις 31/1 θα έχουμε την τελική απόφαση για το εάν το πρόγραμμα εξυγίανσης/αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ θα τρέξει μέσω στρατηγικού επενδυτή ή μέσω της Τράπεζας Πειραιώς” είπε ο κ. Πιτσιόρλας, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι “έστω και την ύστατη στιγμή θα αποδώσουν οι επαφές που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα και θα έχουμε στρατηγικό επενδυτή για την εταιρεία”.

Μάλιστα, ο ίδιος είπε ότι αρχές της επόμενης εβδομάδας έχει δύο σημαντικά ραντεβού με υποψήφιους, αξιόπιστους -όπως διευκρίνισε- επενδυτές, ξεκαθαρίζοντας δε ότι “οι προηγούμενες κρούσεις από υποψήφιους επενδυτές δεν απέδωσαν καρπούς. Δυστυχώς, δεν υπήρξε αξιόπιστος επενδυτής που να δώσει λύση και προοπτική. Τα περιθώρια όμως στενεύουν και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι θα πράξουμε. Στις 31/1 θα δώσουμε τελικές απαντήσεις” ξεκαθάρισε. Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το ενδιαφέρον των υποψηφίων επενδυτών προέρχεται από Ιταλία, Ολλανδία και ΗΠΑ, ο κ. Πιτσιόρλας, χωρίς να το διαψεύσει, υπογράμμισε ότι “υπάρχει ενδιαφέρον και από αλλού”.
Ο ίδιος επισήμανε απευθυνόμενος προς του τευτλοπαραγωγούς, ότι έχει ζητήσει διορία ως τέλος του μήνα από την Τράπεζα Πειραιώς, για να βρεθεί επενδυτής για βιώσιμη λύση. “Αλλιώς, την αίτηση για το άρθρο 106 και την εξυγίανση θα την αναλάβει η Τράπεζα, πράγμα που σημαίνει ότι για έναν, ενάμιση χρόνο δεν θα ανάψουν τα φουγάρα των εργοστασίων, δεν θα σπαρθούν τεύτλα”, επισήμανε, λέγοντας ότι “εφόσον η εξυγίανση/αναδιάρθρωση της εταιρείας προχωρήσει με στρατηγικό επενδυτή, τότε η καλλιέργεια θα συνεχίσει απρόσκοπτα”.

Πάντως, ο ίδιος ξεκαθάρισε εκ νέου ότι “η ελληνική κυβέρνηση όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει, θέλει και στηρίζει την τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα και για αυτό κάνουμε με σοβαρότητα όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”.
Μεταξύ άλλων, επισήμανε ακόμη ότι “εφόσον κατατεθεί το αίτημα εξυγίανσης στο δικαστήριο και ανάψει το πράσινο φως, τότε θα μπορέσουμε να κοινοποιήσουμε την πρόταση εξυγίανσης/αναδιάρθρωσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και με το που πάρουμε το OΚ, θα μπορέσει να προκύψει κρατική ενίσχυση ύψους 15 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2019. Με το ποσό αυτό, θα μπορέσει να τρέξει μεταξύ άλλων η φετινή καμπάνια στην ΕΒΖ. Χωρίς όμως τις προαναφερόμενες εγκρίσεις, δεν μπορεί να δοθεί η κρατική ενίσχυση, παρά το γεγονός ότι τα λεφτά υπάρχουν”.