Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στην αντεπίθεση ο Ουκρανικός στρατός για ανακατάληψη των εδαφών - Εκατοντάδες Ρώσοι νεκροί



Ξεκίνησε η αντεπίθεση του στρατού της Ουκρανίας προκειμένου να ανακαταλάβουν τα κατεχόμενα εδάφη από τους Ρώσους. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο επιθέσεις, εκ των οποίων η μία στην πόλη Τοκμάκ στην περιοχή της Ζαπορίζια και άλλη μία στη Μακιίβκα στο Ντονέτσκ.

Στην επίθεση που έγινε στην πόλη Τόκμακ, το Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) ανακοίνωσε ότι 80 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από πυραυλικό πλήγμα την νύχτα της 3ης Ιανουαρίου.

Η θέση της Ρωσίας ως προς τις απώλειες στην Τόκμακ

Στις 3 Ιανουαρίου, ένας εκπρόσωπος των κατοχικών «αρχών» στη Ζαπορίζια, ο Βλαντίμιρ Ρόγκοφ, δήλωσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν ένα νοσοκομείο στην πόλη Τοκμάκ. Την ίδια ημέρα, ένας υπάλληλος του νοσοκομείου δήλωσε στο TASS ότι «κανένας ασθενής ή υπάλληλος δεν τραυματίστηκε» από την επίθεση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εξαιτίας του πλήγματος σκοτώθηκαν ασθενείς και ο διοικητής της στρατιωτικής ταξιαρχίας Αλεξάντρ Σεϊκάγεφ. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν προσδιόρισε των αριθμό των θυμάτων.

Το πρακτορείο ειδήσεων TASS δημοσίευσε φωτογραφίες οι οποίες, όπως λέει, δείχνουν τα επακόλουθα ενός χτυπήματος σε νοσοκομείο στο Τοκμάκ.

 

 

Το μεγάλο χτύπημα στην Μακίιβκα

Η Ουκρανία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς «χτύπησε» στη Μακιίβκα στο Ντονέτσκ, με τη διεύθυνση στρατηγικών επικοινωνιών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας να κάνει λόγο για 400 νεκρούς και 300 τραυματίες. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, από τη δική του μεριά, ότι οι νεκροί έχουν φτάσει τους 89.

Ρώσος επίστρατος δήλωσε ότι είδε με τα ίδια του τα μάτια περίπου 200 νεκρούς. «Εγώ και άλλοι επίστρατοι βοηθούσαμε στην απομάκρυνση των ερειπίων. Σκοτώθηκαν σίγουρα περίπου 200 άνθρωποι, οι τραυματίες είναι περίπου 150. Εκεί η κατάσταση είναι τρομακτική. Ο ίδιος προσπάθησα κατά κάποιο τρόπο να φύγω από αυτή την κόλαση, η κατάσταση έχει γίνει ασφυκτική, ενώ μετά από αυτό έγινε ακόμη πιο τρομακτική (το να βρίσκεσαι εκεί). Όχι μόνο για μένα. Εμείς δεν καταλαβαίναμε για ποιο πράγμα πολεμάμε. Τι στο διάολο συμβαίνει εδώ. Κανείς δεν μας θέλει εδώ». 

Υπολογίζει 400 νεκρούς το Κίεβο

Η διεύθυνση στρατηγικών επικοινωνιών των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, έκανε λόγο για 400 νεκρούς και 300 τραυματίες. Ο πρώην «υπουργός Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» Ίγκορ Γκίρκιν δήλωσε ότι σε «κάθε περίπτωση ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών φθάνει τις μερικές εκατοντάδες (οι αριθμοί περίπου είναι στους «200», αλλά δεν θα αρχίσω να τους λέω)».

Ο κυβερνήτης της περιοχής της Σαμάρας Ντμίτρι Αζάροφ, ζήτησε από τους συγγενείς των Ρώσων στρατιωτών που βρέθηκαν εκεί « να οπλισθούν με υπομονή και πίστη και να μην ενδίδουν σε αναξιόπιστες πληροφορίες που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο».

Στέλνει τεθωρακισμένα τύπου Bradley ο Μπάιντεν

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Μπάιντεν σκέφτεται να στείλει τα τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Bradley. Το τεθωρακισμένο όχημα του είδους, εφοδιασμένο με πυραύλους TOW και πολυβόλο 25 χιλιοστών ικανό να ρίχνει ως και 300 σφαίρες το λεπτό, χρησιμοποιείται από τα χρόνια του 1980 για τη μεταφορά στρατιωτών σε πεδία μάχης και αν χρειάζεται για την καταστροφή εχθρικών αρμάτων μάχης σε απόσταση ως και 4.000 μέτρων.

Ο αμερικανικός στρατός διαθέτει χιλιάδες τέτοια οχήματα, που δυνητικά θα προσέφεραν στους Ουκρανούς μεγαλύτερη ισχύ πυρός. Ακόμη κι αν προχωρήσει η αποστολή αυτών των ΤΟΜΑ, ωστόσο, δεν θα ικανοποιήσει το αίτημα που θέτει πιεστικά το Κίεβο να του σταλούν άρματα κύριας μάχης.

Ήδη η Ουάσιγκτον ετοιμάζει νέο εξοπλιστικό πακέτο για την Ουκρανία, το οποίο θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.