Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 -

Στη Στοκχόλμη ο ΥΠΕΞ της Β. ΚορέαςΣτη Σουηδία έφτασε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τη Σουηδό ομόλογό του Μάργκοτ Βάλστρομ, εγείροντας εικασίες ότι η διήμερη επίσκεψή του ενδέχεται να στοχεύει στην προετοιμασίας μιας πιθανής συνόδου κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Ρι βρίσκεται στη Στοκχόλμη για συνομιλίες με τη Βάλστρομ με θέματα την κατάσταση ασφαλείας στην κορεατική χερσόνησο και τη διπλωματική εκπροσώπηση των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα.

Η Σουηδία, που δεν είναι ένα μέλος της βορειοατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας του NATO, έχει αναφερθεί ως μια ενδεχόμενη χώρα διεξαγωγής της πιθανής συνάντησης μεταξύ Τραμπ και Κιμ.

Η πρεσβεία της Σουηδίας στην Πιονγιάνγκ εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στη Βόρεια Κορέα, καθώς οι ΗΠΑ δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα αυτή.

«Αν πράγματι οι κύριοι εμπλεκόμενοι επιθυμούν η Σουηδία να διαδραματίσει έναν ρόλο, να διευκολύνει, να αποτελέσει ένας τόπος συζήτησης, ή ένας σύνδεσμος, ή οτιδήποτε άλλο, είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TT. Πρόσθεσε πάντως ότι «θα πρέπει να είναι οι κύριοι εμπλεκόμενοι που θα αποφασίζουν, σε αυτή την περίπτωση, ποιον ρόλο η Σουηδία θα έχει».

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας επιβεβαίωσαν την άφιξη του Ρι στη Σουηδία, σημειώνοντας ότι ταξίδεψε στη σκανδιναβική χώρα για να συνομιλήσει με την ομόλογό του για «διμερείς σχέσεις και ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Τα βορειοκορεατικά ΜΜΕ δεν έκαναν κάποια αναφορά στις ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ Χέδερ Νάουερτ δήλωσε στην τακτική συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον ότι έχει γνώση της συνάντησης στη Στοκχόλμη, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα λάβουν μέρος σε αυτήν.