Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021 -
Ξάστερος ουρανός

18 °C

Σήμερα, 23. Οκτωβρίου 2021

State Department: "Θετική εξέλιξη" την εκεχειρία στη ΣυρίαΩς θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την εκεχειρία στη Συρία το State Department, εκφράζοντας την ελπίδα να εφαρμοστεί πλήρως.

Υπενθυμίζεται ότι Τουρκία και Μόσχα έδωσαν τα χέρια για τη κατάπαυση του πυρός στα πεδία των μαχών.

Οποιαδήποτε προσπάθεια σταματάει τη βία, σώζει ζές και δημιουργεί τις συνθήκες για παραγωγικές πολιτικές διαπραγματεύσεις είναι καλοδεχούμενη" είπε ο Μαρκ Τόνερ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. "Ελπίζουμε ότι θα εφαρμοστεί πλήρως και θα γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές", πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον "δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν σε αυτήν την ανακοίνωση" περί τερματισμού των εχθροπραξιών.

Η εκεχειρία στη Συρία, μεταξύ του καθεστώτος και των ανταρτών της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης θα τεθεί σε εφαρμογή απόψε τα μεσάνυχτα. Θα ακολουθήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, στις αρχές Ιανουαρίου, υπό την αιγίδα της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Ο Τόνερ επανέλαβε την πάγια θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σύμφωνα με την οποία "δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση αυτή" που διαρκεί εδώ και σχεδόν έξι χρόνια και τόνισε ότι η Ουάσινγκτον "στηρίζει πλήρως" την επανέναρξη των πολιτικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη.