Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

"Στα κάγκελα" ο Ερντογάν: Καταδικάζει η Τουρκία το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τις κυρώσεις



Έντονη ήταν η αντίδραση της Άγκυρας στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία που εγκρίθηκε χθες στο Στρασβούργο.

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών «καταδικάζει απόλυτα τη μη δεσμευτική πρόταση που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο (ΕΚ) κατά της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” (σ.σ. το ψευδοκράτος)», ενώ σημειώνει πως «αυτή η απόφαση που αναμφίβολα υπαγορεύεται από την “ελληνοκυπριακή διοίκηση” (Κυπριακή Δημοκρατία), δείχνει για άλλη μια φορά πόσο προκατειλημμένη είναι η Ευρωβουλή στο Κυπριακό».

«Εάν διατηρήσουν αυτήν την προσέγγιση και νοοτροπία, δεν είναι δυνατόν τα όργανα της ΕΕ να συμβάλουν εποικοδομητικά στην επίλυση του Κυπριακού», επισημαίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο καλεί το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση «να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα στο νησί της Κύπρου, να λάβει υπόψη την παρουσία του τουρκοκυπριακού λαού και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ έναντι των τουρκοκυπρίων τον Απρίλιο του 2004».

«Η Τουρκία δεν δέχεται καμία απειλή και κανέναν εκβιασμό και θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων, αλλά και τις προσπάθειες διαλόγου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Ευρωβουλή είχε εγκρίνει τροπολογία του ΕΛΚ για κυρώσεις

Θυμίζουμε, χθες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία, τροπολογία του ΕΛΚ για επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία.

Την τροπολογία κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά.

Συνολικά 440 ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της τροπολογίας και 193 κατά.

Η τροπολογία εγκρίθηκε ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου, όπου οι ηγέτες της Ε.Ε. αναμένεται να συζητήσουν για την τουρκική προκλητικότητα.

Σχετικό ψήφισμα αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία το απόγευμα.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος της Κ.Ο του ΕΛΚ, έχει ταχθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, καλώντας την Ε.Ε. να λάβει μέτρα σε βάρος της Άγκυρας.