Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σρι Λάνκα: Αγρύπνια για τα θύματα του μακελειού - Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση στο Καλμουνάι



Ο επικεφαλής των ρωμαιοκαθολικών της Σρι Λάνκα καταδίκασε την Κυριακή ως «ύβρη προς την ανθρωπότητα» τις αιματηρές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν ανήμερα του Πάσχα των καθολικών εναντίον εκκλησιών και πολυτελών ξενοδοχείων την ώρα που οι εντάσεις παραμένουν ισχυρές στο νησί μια εβδομάδα μετά τη σφαγή.

Ο αρχιεπίσκοπος του Κολόμπο Μάλκομ Ραντζίτ χοροστάτησε σε ιδιωτική λειτουργία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση αφού όλες οι λειτουργίες στις εκκλησίες ματαιώθηκαν εξαιτίας των φόβων για μια επανάληψη των συντονισμένων επιθέσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 253 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο μια αγρυπνία οργανώθηκε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στην πρωτεύουσα στις 8:45, την ώρα που το κτίριο είχε δεχθεί την επίθεση την περασμένη Κυριακή. Οι καμικάζι ανατίναξαν τα εκρηκτικά τους μέσα σε τρία πολυτελή ξενοδοχεία του Κολόμπο και σε τρεις εκκλησίες που ήταν γεμάτες κόσμο για τη λειτουργία του Πάσχα, αυτή του Αγίου Αντωνίου και δύο άλλες στις τοποθεσίες Νεγκόμπο και Μπατικαλόα.

Εν τω μεταξύ, το Ισλαμικό Κράτος ισχυρίστηκε ότι τρεις μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης συγκρούστηκαν επί ώρες με την αστυνομία της Σρι Λάνκα, πριν πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι, στην ανατολική πόλη Καλμουνάι, αργά την Παρασκευή.

Το Ισλαμικό Κράτος με ανάρτηση του στο προπαγανδιστικό του όργανο, το πρακτορείο Amaq, τόνισε ότι 17 αστυνομικοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην επίθεση. Η οργάνωση δεν είναι παρείχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τους ισχυρισμούς της.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ