Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Spiegel: Τα Σκόπια είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του κιτς



Το Spiegel κάνει ένα οδοιπορικό στην πρωτεύουσα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, τα Σκόπια, αποκαλώντας την, ειρωνικά, «η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του κιτς».

«Πίδακες νερού εκτοξεύονται στον αέρα μπροστά από τους πολεμιστές: κόκκινες, κίτρινες, μπλε, μωβ. Οι οκτώ μπρούτζινοι πολεμιστές ατενίζουν μέσα από τα νερά του σιντριβανιού, ενώ από πάνω τους ψηλά βρίσκεται το χρυσό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που κραδαίνει ένα σπαθί προς τον ουρανό, ενώ οι μελωδίες του Βάγκνερ και του Τσαϊκόφσκι ακούγονται από τα ηχεία», σημειώνει το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού προσθέτοντας πως «τα Σκόπια έχουν ένα καινούριο αξιοθέατο: τον ύψους 30 μέτρων «Εφιππο Πολεμιστή» στην Πλατεία Μακεδονίας, μια κεντρική πλατεία της πόλης. Το άγαλμα κόστισε 10,5 εκατομμύρια ευρώ και είναι τόσο αυθεντικό όσο και η απομίμηση του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας στο Λας Βέγκας».

«Στην άλλη πλευρά του ποταμού Βαρδάρη, κοντά στην είσοδο της παλιάς πόλης, ένα άγαλμα του βασιλιά Φίλιππου του Β" -πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου- υψώνει την κολοσσιαία γροθιά του στον ουρανό, ενώ μπρούτζινα αγάλματα αλόγων ξεπηδούν από το παραδίπλα σιντριβάνι», σχολιάζει το Spiegel, με το έργο να μην έχει ακόμη τελειώσει και πολλά σημεία και προσόψεις να είναι ακόμη καλυμμένες με γερανούς και σκαλωσιές.

«Το πρόγραμμα της ανέγερσης κτηρίων και μνημείων ονομάζεται «Σκόπια 2014», και έχει κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο VMRO, το συντηρητικό και εθνικιστικό κυβερνών κόμμα», λέει το δημοσίευμα, που επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «τα τοπικά ΜΜΕ σχολιάζουν τα νέα κτίρια ως «μπαρόκ» ή «νεο-κλασσικά» ενώ οι αρχιτέκτονες κάνουν λόγο για ένα «κιτς ιστορικών προδιαγραφών»».

Ο επίσημος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 207 εκατομμύρια ευρώ - συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών κτιρίων, του νέου εθνικού θεάτρου και μιας αψίδας θριάμβου. Ωστόσο, οι επικριτές θεωρούν πως το τελικό κόστος θα είναι σχεδόν διπλάσιο, ενώ υποστηρίζουν πως η ανάθεση πολλών έργων έγινε παράνομα.

Φυσικά, τα τοπικά Μέσα είναι προσεκτικά στη περιγραφή των νέων αυτών κιτς κατασκευών, αφού, όπως γράφει το άρθρο, «η πολλή κριτική μπορεί να σου κοστίσει την δουλειά σου. Το VMRO έχει εδώ και πολλά χρόνια τον έλεγχο των ΜΜΕ», δηλώνει στο Spiegel ένας δημοσιογράφος που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος.

«Η περίπτωση του Τομισλάβ Κεζαρόφσκι αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη γι" αυτό. Ο δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε 4.5 χρόνια φυλάκισης γιατί αποκάλυψε σύμφωνα με το κατηγορητήριο την ταυτότητα ενός μάρτυρα σε υπόθεση δολοφονίας το 2008 -μια κατηγορία που σύμφωνα με ανεξάρτητους παρατηρητές θεωρήθηκε απόπειρα να φιμωθεί η δημοσιογραφική κριτική απέναντι στην κυβέρνηση», αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο υπενθυμίζει πως όλα αυτά συμβαινουν μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα φτώχειας, ανεργίας κι οικονομικής αστάθειας.

«Η οικονομική κρίση δεν δικαιολογεί την ανέγερση μιας αψίδας θριάμβου. Με έναν στους δυο νέους να είναι άνεργοι και με το ποσοστό της ανεργίας (σχεδόν 30%) ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως, όσοι εργάζονται στη χώρα αισθάνονται καλά αν ο μισθός τους φτάνει να περάσουν το μήνα. Επίσης, τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία δεν έχουν αρκετό προσωπικό για να λειτουργήσουν, αλλά η κυβέρνηση φαίνεται να έχει άλλες προτεραιότητες. Ως αποτέλεσμα, το πρόγραμμα ανοικοδόμησης «Σκόπια 2014» αφήνει έντονη μια αίσθηση απολυταρχισμού», καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.