Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σουηδία: Βρέθηκαν τα βασιλικά στέμματα που είχαν κλαπεί από καθεδρικό ναό



Βρέθηκαν τα παμπάλαια κειμήλια ανεκτίμητης αξίας της βασιλικής οικογένειας της Σουηδίας που είχαν κλαπεί το καλοκαίρι, όπως ανακοινωσε η αστυνομία. 

Στις 31 Ιουλίου θρασύτατοι ληστές μπήκαν στον καθεδρικό ναό της πόλης Στράνγκνας και άρπαξαν στέμματα με πολύτιμους λίθους, καθώς και μία σφαίρα παραδοσιακό σύμβολο της εξουσίας των μοναρχών, η οποία έφερε σταυρό,  ενώ διέφυγαν με σκάφος, περίπου 200 μέτρα πιο πέρα, στη λίμνη Μέλαρε, την τρίτη μεγαλύτερη της Σουηδίας.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία τα πολύτιμα αντικείμενα που πιστεύεται ότι ανήκουν στον ταφικό στολισμό του Καρόλου Θ' βρέθηκαν σε μία περιοχή κοντά στη Στοκχόλμη και εργάζονται για να επιβεβαιώσουν ότι όντως είναι τα βασιλικά κοσμήματα. Η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet υποστηρίζει ότι τα κοσμήματα βρέθηκαν μέσα σε σκουπιδοτενεκέ πάνω στον οποίο κάποιος είχε γράψει τη λέξη «βόμβα». 

Ειδικότερα, είχαν κλαπεί δύο στέμματα κατάφορτα με πολύτιμους λίθους και μία σφαίρα στην κορυφή της οποίας υπάρχει ένας σταυρός, που προέρχονταν από τους ταφικούς στολισμούς του Καρόλου Θ΄ ο οποίος βασίλευσε στη Σουηδία και στη Φινλανδία από το 1604 έως το 1611 και της συζύγου του βασίλισσας Χριστίνας, ανέφεραν οι υπεύθυνοι του καθεδρικού ναού.

Ένας μάρτυρας, ο Τομ Ρόβσελ, που γευμάτιζε εκείνη την ώρα κοντά στον καθεδρικό ναό είχε αναφέρει στην Aftonbladet ότι είδε δύο άνδρες να διαφεύγουν από τον ναό και να πηδούν μέσα ένα λευκό μικρό ταχύπλοο, πριν ειδοποιήσει την αστυνομία.