Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022 -

ΣΟΚ: Το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ δεν αναγνωρίζει την κατοχή της Κύπρου από τους Τούρκους!Kόλαση με την δεξίωση που παρέθεσε η αμερικανίδα πρέσβης στην Κύπρο για τους στρατηγούς του κατοχικού τουρκικού στρατού...

Η MILLIYET αναφέρει ότι το κυπριακό ΥΠΕΞ, πρόκειται να ζητήσει εξηγήσεις από την Πρεσβεία των ΗΠΑ για την πρόσφατη δεξίωση που παρέθεσε η νέα Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Kathleen Ann Doherty, στην οποία προσκλήθηκαν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του τουρκικού Στρατού. 

Το δημοσίευμα, αναφέρει επίσης η Βουλευτής Ελένη Θεοχάρους δήλωσε ότι με αυτό τον τρόπο «μπορεί να χαθεί η αξιοπιστία των ΗΠΑ». Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δεξίωση των ΗΠΑ , η Πρεσβεία των ΗΠΑ, εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει : «Ούτε η Πρέσβης των ΗΠΑ Kathleen A. Doherty, ούτε οποιοσδήποτε Αμερικανός διπλωμάτης που ήταν παρών, δεν έκανε οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με τον τουρκικό στρατό». Η Πρεσβεία των ΗΠΑ, στην ανακοίνωσή της μιλάει για λανθασμένη απόδοση, ανακριβή δημοσιεύματα και προσθέτει ότι «Η Πρεσβεία των ΗΠΑ επιβεβαιώνει εκ νέου, με απόλυτο τρόπο, ότι δεν έχει αλλάξει η πολιτική των ΗΠΑ, όσον αφορά την Κύπρο».

Απάντηση σοκ από τον εκπρόσωπο του Στεϊτ Ντιπάρτμεντ

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την κατοχή, δήλωσε χθες ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκ Τόνερ, απαντώντας σε ερώτημα της ιστοσελίδαςwww.mignatiou.com αναφορικά με την παρουσία των ένστολων αξιωματικών του κατοχικού στρατού στη δεξίωση της Αμερικανίδας Πρέσβειρας.

“Γνωρίζετε ότι η θέση μας δεν έχει αλλάξει στην Κύπρο. Υποστηρίζουμε μία διαδικασία η οποία οδηγεί σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία”, είπε.

Στην ερώτηση μας, “δεν αναγνωρίζετε την κατοχή;”, ο κ. Τόνερ απάντησε “όχι”.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος είπε πως “κάποια μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας εμφανίστηκαν με στολή και αυτό είναι κάτι που δεν θα παραβλέπαμε”.

Στο ερώτημα αν ήταν λάθος, ο κ. Τόνερ παρέπεμψε το δημοσιογράφο “να ρωτήσει τους Τούρκους στρατιωτικούς που αποφάσισαν να εμφανιστούν έτσι”.

“Αντιλαμβάνομαι ότι έγινε λάθος, αλλά θα σας παραπέμψω στις τουρκικές αρχές επ` αυτού”, είπε.

Σε σχέση με τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με το Βρετανό ομόλογό του, Φίλιπ Χαμοντ, ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως συζήτησαν το Κυπριακό.

“Ο υπουργός έπρεπε να αναβάλει την επίσκεψη στην Κύπρο, αλλά οπωσδήποτε προτίθεται να την επισκεφθεί στο εγγύς μέλλον. Συναντήθηκε χθες με τον κ. Χάμοντ και συζήτησαν το Κυπριακό. Συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να φτάσουμε σε λύση”, ήταν η δήλωσή του.

Κληθείς να σχολιάσει την έκφραση που χρησιμοποίησε χθες ο κ. Χάμοντ ότι βρισκόμαστε προκλητικά κοντά στην επίτευξη μιας διευθέτησης, ο κ. Τόνερ δήλωσε άγνοια. “Μπορώ να ρωτήσω γι` αυτό. Δεν γνωρίζω πού είμαστε, αλλά προφανώς αν συμβαίνει αυτό θα το προωθήσουμε”.