Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κατοχή



Προκόπης Παυλόπουλος: Νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες οι απαιτήσεις της Ελλάδας κατά της Γερμανίας

Στον χαιρετισμό του, κατά την τελετή Μνήμης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Γεράκι Ηλείας, ο τέως Προέδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπιος Παυλόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:



Γεύμα στην κατοχή - Τί έτρωγαν οι Έλληνες του '40

Ο καφές δυσεύρετος, τον έφτιαχναν από ρεβύθια ή βραστά κουκούτσια. Γάλα νερωμένο αμφιβόλου ποιότητας. Χυλός από καλαμποκάλευρο – η λεγόμενη μπομπότα-. Ό,τι χόρτο έβρισκαν, αλλά πόσα χόρτα για να ταίσουν μια ολόκληρη πόλη; Και ακόμα χειρότερα, κρέας από γάτες, σκύλους και άλογα μέχρι και εμετός από Γερμανούς που ξερνοβολούσαν έξω από ταβέρνες.



Συνελήφθη 44χρονος για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

'Υστερα από έρευνα που πραγματοποίησαν αστυνομικοί, συνελήφθη στο Νεοχώρι Μεσολογγίου ένας 44χρονος.

Η έρευνα έγινε στο σταθμευμένο φορτηγό στο οποίο επέβαινε, σε αγροτική περιοχή.

Ο δράστης προσπάθησε να αποφύγει τον αστυνομικό έλεγχο και τράπηκε σε φυγή.



Κατοχή: Οταν οι Γερμανοί έδωσαν εντολή όλοι οι Αθηναίοι να πάνε τα ραδιόφωνά τους για σφράγισμα

Λίγο πριν οι Γερμανοί  μπουν στην Αθήνα, ο εκφωνητής του ελληνικού ραδιοσταθμού, Κώστας Σταυρόπουλος, έλεγε... «Έλληνες Ψηλά τις Καρδιές!».

Και έκλεινε την τελευταία ελεύθερη εκπομπή με τα λόγια... «Προσοχή. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών, ύστερα από λίγο, δεν θα είναι ελληνικός. Θα είναι γερμανικός και θα μεταδίδει ψέματα...».



Το ελληνικό θέατρο στον πόλεμο και την κατοχή

Το ιταλικό τελεσίγραφο και η κήρυξη του πολέμου αιφνιδίασαν σύσσωμο τον ελληνικό θεατρικό κόσμο. Αρκετοί ηθοποιοί επιστρατεύτηκαν, οδηγώντας τους θιασάρχες σε ανακατατάξεις και βέβαια σε αναθεωρήσεις των ρεπερτορίων.



Έστησαν μνημείο με την Μακεδονία υπό βουλγαρική κατοχή

Μετά την «μεγάλη Αλβανία», μας προέκυψε και η… «μεγάλη Βουλγαρία» .

Μνημείο στο οποίο βρίσκεται τοποθετημένος ο χάρτης της «μεγάλης Βουλγαρίας» τοποθέτησε η κυβέρνηση της χώρας σε κεντρικό πάρκο της Σόφιας, εκφράζοντας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τον βουλγαρικό νέο-μεγαλοϊδεατισμό.