Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σόιμπλε και Σαπέν προσπαθούν να κάνουν μάθημα περί ΕΕ στον Τζόνσον



Ένα.. μάθημα στα αγγλικά, για την Συνθήκη της Λισσαβόνας, προσφέρθηκαν να κάνουν στον Μπόρις Τζόνσον ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Μισέλ Σαπέν.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσφέρθηκε να ξεκαθαρίσει στον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών το τι προβλέπει η Συνθήκη, μετά από τις δηλώσεις του Τζόνσον ότι μόλις η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, θα διατηρήσει την ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

«Η εσωτερική αγορά της Ευρώπης έχει να κάνει με τις τέσσερις βασικές ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: την ελευθερία της κυκλοφορίας προσώπων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και κεφαλαίων. Εάν μπορούμε να κάνουμε κάτι, είναι να στείλουμε στον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας ένα αντίτυπο της Συνθήκης της Λισσαβόνας, όπου μπορεί να διαβάσει ότι υπάρχει μια σχετική συνάφεια», είπε ο Σόιμπλε όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Τζόνσον, έχοντας δίπλα του τον Γάλλο ομόλογό του, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Μάλιστα, ο Σόιμπλε προσφέρθηκε να δώσει τις εξηγήσεις στα αγγλικά. «Αν είναι επιθυμητή η διασαφήνιση, μπορούμε να πάμε και οι δύο και να τον βοηθήσουμε με τα καλά αγγλικά μας», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Δίπλα του, ο Μισέλ Σαπέν συμφώνησε, τονίζοντας ότι οι τέσσερις βασικές ελευθερίες της ΕΕ δεν είναι διαπραγματεύσιμες. «Αν επιθυμεί κάποιος να συνεργαστεί με την Ευρώπη πρέπει να τηρεί και τις τέσσερις ελευθερίες ταυτόχρονα. Αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό», τόνισε ο Γάλλος υπουργός.