Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023 -

Σκωτία: Άμεσες συζητήσεις με τις Βρυξέλλες για την παραμονή της στην ΕΕH Σκωτία είναι αποφασισμένη να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στάρτζον, δήλωσε το Σάββατο ότι ξεκινά αμέσως συζητήσεις με τα μέλη και τους Θεσμούς της ΕΕ, σε αναζήτηση ενός τρόπου να παραμείνει στην Ενωση, παρά την ψήφο υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης.

«Οι ψηφοφόροι της Σκωτίας έδωσαν εμφατική στήριξη στην παραμονή στην Ενωση», δήλωσε η Στάρτζον, μετά από συνάντηση με το υπουργικό της συμβούλιο. «Θα αναζητήσουμε την έναρξη άμεσων συζητήσεων με την υπόλοιπη ΕΕ», πρόσθεσε, «για να προστατεύσουμε τη θέση της Σκωτίας στην ΕΕ».  

Παράλληλα τόνισε ότι ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι στο τραπέζι, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να υιοθετηθεί η απαραίτητη νομοθεσία προκειμένου αυτό να γίνει. Ακόμη, δήλωσε ότι θα συγκροτήσει μία ομάδα ειδικών, που θα τη συμβουλεύσει- στους τομείς της οικονομίας, της διπλωματίας και των νομικών- πώς μία χώρα μπορεί να διαχειριστεί τη σχέση της με την ΕΕ στο μέλλον.