Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σε θετικό κλίμα η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – βασιλιά Σαλμάν



Mε στόχο τις «όσο το δυνατό πιο ισχυρές και διάφανες» διμερείς σχέσεις θα εργαστεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπως ο ίδιος δήλωσε στον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, στην πρώτη τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Την ίδια ώρα, είναι θέμα χρόνου η αναμενόμενη δημοσιοποίηση ευαίσθητης έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.

Πρόκειται για μία αποχαρακτηρισμένη έκδοση μιας απόρρητης αξιολόγησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία, σύμφωνα με πηγές, ξεκαθαρίζει ότι ο γιος του 85χρονου βασιλιά, πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ενέκρινε τη δολοφονία του Κασόγκι, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη.

Η Σαουδική Αραβία αρνείται ότι ο 35χρονος πρίγκιπας, ο οποίος –εκ των πραγμάτων- κυβερνάει το βασίλειο, ενέκρινε τη δολοφονία, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Οι Μπάιντεν και Σαλμάν συζήτησαν ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας και άλλα θέματα, ενώ ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στο Σαουδάραβα μονάρχη ότι «θα εργαστεί για να κάνει τη διμερή σχέση συνεργασίας όσο ισχυρή και διάφανη μπορεί να γίνει», σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

«Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την ιστορική φύση των διμερών σχέσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, χωρίς να κάνει λόγο στην αναφορά για τον Κασόγκι, που αποτελεί ένα τεστ δοκιμασίας των στενών σχέσεων δεκαετιών μεταξύ των δύο συμμάχων, καθώς προσπαθούν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τη σταδιακά αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Αργότερα ο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως το τηλεφώνημα, το πρώτο που είχε με το βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας από τότε που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, ήταν «καλό».

Αναφορά του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας απηχούσε επίσης το θετικό κλίμα της τηλεφωνικής συνομιλίας. Σύμφωνα με την ίδια ειδησεογραφική αναφορά, ο Σαλμάν συνεχάρη τον Μπάιντεν για την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ, ενώ οι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση «στο βάθος» των διμερών σχέσεων, αλλά και στη «σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας τους».