Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σε ισχύ το διάταγμα Τραμπ για τη (μη) είσοδο μουσουλμάνων



Σε πλήρη ισχύ τέθηκε η ταξιδιωτική οδηγία του προέδρου Τραμπ που αφορά στη (μη) είσοδο στις ΗΠΑ ταξιδιωτών από έξι μουσουλμανικές χώρες (Ιράν, Λιβύη, Συρία, Σομαλία, Σουδάν και Υεμένη).

Πλέον οι αιτούντες βίζα θα πρέπει να αποδεικνύουν στενή οικογενειακή σχέση με αμερικανό πολίτη ή σοβαρό επιχειρηματικό-εκπαιδευτικό λόγο για το ταξίδι. 

Ο όρος «στενή οικογενειακή σχέση» αφορά αυστηρά σε γονέα, σύζυγο, παιδί, νύφη ή γαμπρό και αδελφό, ενώ αποκλείονται παππούδες, θείες και θείοι, ανίψια, κουμπάροι και εγγόνια.  Την τελευταία στιγμή έγιναν δεκτοί και οι αρραβωνιασμένοι.

Οι νέες οδηγίες θα ισχύσουν για 90 ημέρες από την αρχική ημερομηνία εφαρμογής τους.

Όσοι έχουν διπλή ιθαγένεια ή βίζα σε ισχύ, δεν επηρεάζονται.

Επίσης παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου σε πρόσφυγες για 120 μέρες. Στο θέμα των προσφύγων, η κυβέρνηση Τραμπ έχει θέσει πλαφόν 50.000 προσφύγων που διατίθεται να δεχτεί, αριθμός ο οποίος αναμένεται να καλυφθεί μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες.

Και όλα αυτά, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επανέφερε μερικώς σε ισχύ το Διάταγμα του Τραμπ, απόφαση που ο ίδιος ο πρόεδρος χαρακτήρισε ως «νίκη για την εθνική μας ασφάλεια».

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα επανεξετάσει συνολικά την υπόθεση τον Οκτώβριο.