Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σαν σήμερα: Το 1942 αρχίζει η μάχη του Στάλινγκραντ



Τα γεγονότα σαν σήμερα:

 

1305 – Ο Σκωτσέζος επαναστάτης Γουίλιαμ Γουάλας εκτελείται στο Λονδίνο για εσχάτη προδοσία.
1514 – Ο σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Σελίμ Α΄, νικά στη μάχη του Τσαλντιράν το σάχη Ισμαήλ Α΄, ιδρυτή της δυναστείας των Σαφαβιδών.
1595 – Ο πρίγκιπας της Βλαχίας Μιχαήλ ο Γενναίος αντιμετωπίζει τον οθωμανικό στρατό στη μάχη του Τσιλουγκιρένι και επιτυγχάνει τακτική νίκη.
1614 – Εκδιώκονται από τη Φραγκφούρτη οι Εβραίοι.
1817 – Σεισμός 6,5 Ρίχτερ στο Αίγιο σκοτώνει 65 άτομα.
1821 – Μετά από δεκαετή αγώνα κατά των Ισπανών αποικιοκρατών, το Μεξικό κηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος με τη συνθήκη της Κόρντοβα.
1825 – Ελληνική Επανάσταση του 1821: Η φρουρά του Μεσολογγίου ανατινάζει τα χαρακώματα του Κιουταχή. Οι Έλληνες αγωνιστές νικούν τους Τούρκους σε μάχη στα Σκούρτα Βοιωτίας.
1833 – Καταργείται η δουλεία στις αποικίες της Βρετανίας.
1839 – Η Βρετανία καταλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ.
1866 – Λήγει ο Αυστρο-πρωσικός πόλεμος με τη συνθήκη της Πράγας.
1872 – Ανακάλυψη του αστεροειδή 124 Άλκηστις από τον Κρίστιαν Χάινριχ Φρήντριχ Πέτερς.
1889 – Λαμβάνεται το πρώτο ασύρματο μήνυμα από πλοίο σε ακτή.
1906 – Μακεδονικός Αγώνας Ο Μακεδονομάχος Κωνσταντίνος Γαρέφης σκοτώνεται επιτιθέμενος εναντίον κομιτατζήδων στα Καλύβια, κοντά στο Τσερνέσοβο (Γαρέφη).
1910 – Η Κορέα προσαρτάται υπό την Ιαπωνία.
1910 – Σε πανηγυρική συγκέντρωση ανακοινώνεται η ίδρυση του νέου κόμματος του Ελευθέριου Βενιζέλου, με το όνομα «Κόμμα των Φιλελευθέρων».
1914 – Η Ιαπωνία εξέρχεται της ουδετερότητος παρά το πλευρό της Αντάντ (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας) και κηρύσσει το πόλεμο κατά της Γερμανίας.
1914 – Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Αρχίζει η μεγάλη μάχη του Τάνενμπεργκ όπου οι Γερμανοί υπό τον Χίντεμπουργκ επιφέρουν αποφασιστική νίκη κατά των Ρώσων, ο στρατηγός των οποίων, Σανσόνωφ, αυτοκτονεί. Η μάχη τελικά θα λήξει στις 31 Αυγούστου.
1916 – Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Ρουμανία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Αυστροουγγαρίας.
1922 – Μικρασιατική Εκστρατεία: Τμήμα εκ των υποχωρούντων στη Μικρά Ασία ελληνικών στρατευμάτων αποκρούει επίθεση των Τούρκων για την κατάληψη του σταθμού Σαλιχλή.
1923 – Αρχίζει η εκκένωση της Κωνσταντινούπολης από τα συμμαχικά στρατεύματα, μετά την επικύρωση της Συνθήκης της Λωζάνης από την Εθνοσυνέλευση της Άγκυρας. Επίσης, αρχίζει η εκκένωση των νησιών Ίμβρου και Τενέδου.
1933 – Στην Ινδία αποφυλακίζεται κάτισχνος μετά από 8 ημέρες απεργίας πείνας ο Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος είχε ξεκινήσει την απεργία, διαμαρτυρόμενος για τη νέα σύλληψή του από τις βρετανικές αρχές.
1939 – Υπογραφή Συμφώνου μη Επίθεσης μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης. Σε μυστική ρήτρα του συμφώνου, οι βαλτικές χώρες, η Φινλανδία και η Πολωνία μοιράζονται στις δύο χώρες
1942 – Αρχίζει η Μάχη του Στάλινγκραντ. Οι Γερμανοί ισοπεδώνουν με βομβαρδισμούς την πόλη, ωστόσο οι Σοβιετικοί ανταποδίδουν στις επιθέσεις και μετά από έξι μήνες οι Γερμανοί παραδίνονται.
1943 – Ολοκληρώνεται η μάχη του Κουρσκ, η μεγαλύτερη αρματομαχία στην ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
1944 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Βασιλιάς της Ρουμανίας Μιχαήλ συνθηκολογεί άνευ όρων προς τους Συμμάχους και διατάζει κατάπαυση του πυρός.
1944 – Πτώση αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους σε σχολείο στο Φρέκελτον της Αγγλίας, με 76 νεκρούς.
1966 – Λαμβάνεται από τον τεχνητό δορυφόρο της Σελήνης Lunar Orbiter 1 η πρώτη φωτογραφία της Σελήνης.
1975 – Πραγματοποιείται κομμουνιστικό πραξικόπημα στο Λάος.
1976 – Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε μεγάλο σεισμό στην Κίνα.
1989 – Η Επανάσταση του Τραγουδιού λαμβάνει χώρα στις βαλτικές χώρες. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι από την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία στέκονται πιασμένοι χέρι χέρι στο δρόμο από το Βίλνιους ως το Τάλιν, ζητώντας απόσχιση των κρατών τους από τη Σοβιετική Ένωση.
1990 – Η Αρμενία ζητά την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ.
1991 – Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μπόρις Γέλτσιν εγκρίνει το διάταγμα αναστολής των δραστηριοτήτων του Κομμουνιστικού Κόμματος, παρά την αντίδραση του προέδρου της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
1999 – Εγκαθίσταται μόνιμα στο Βερολίνο η κυβέρνηση της Γερμανίας.
2000 – Συντριβή αεροσκάφους Airbus 320, με νεκρούς και τους 143 επιβαίνοντες στο Μπαχρέιν.
2004 – Aπαλλάσσεται από γερμανικό δικαστήριο ο Γιοχάνες Bάινριχ, ο θεωρούμενος ως δεξί χέρι του θρυλικού τρομοκράτη Kάρλος. Eναντίον του Bάινριχ εκκρεμούσαν κατηγορίες για βομβιστικές επιθέσεις και ανθρωποκτονία στη Γαλλία πριν από είκοσι χρόνια.