Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Σαλβαδόρ: Απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης απόστρατου συνταγματάρχη στην Ισπανία



Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ απέρριψε το αίτημα της Ισπανίας για την έκδοση ενός απόστρατου συνταγματάρχη, προκειμένου να δικαστεί για τη σφαγή, το 1989, μιας ομάδας Ιησουιτών ιερέων, πέντε από τους οποίους είχαν γεννηθεί στην Ισπανία.

Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα ο απόστρατος συνταγματάρχης Γκιγιέρμο Μπενάβιδες να φυλακιστεί στο Ελ Σαλβαδόρ, ανέφερε το μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, ο Λεονάρδο Ραμίρες.

Ο Μπενάβιδες μπορεί να δικαστεί στην κεντροαμερικανική χώρα μετά από την ακύρωση του νόμου με τον οποίο αμνηστεύονταν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο Ελ Σαλβαδόρ (1980-1982).

 


 

Ο Ραμίρες πρόσθεσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο συζητά ακόμη σχετικά με άλλους τρεις απόστρατους αξιωματικούς.

Ο Ισπανός δικαστής Ελόι Βελάσκο είχε αποστείλει τον Ιανουάριο αίτημα να συλληφθούν και να εκδοθούν 17 πρώην στελέχη του στρατού, τα οποία φέρονται να συμμετείχαν στη δολοφονία των Ιησουιτών.

Σύμφωνα με εισαγγελείς, οι στρατιωτικοί εκτέλεσαν τους ιερωμένους μέσα στην κατοικία τους στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Αμερικής (UCA) εξαιτίας της κριτικής που ασκούσαν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραττε ο στρατός του Ελ Σαλβαδόρ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος εκτιμάται πως στοίχισε τη ζωή σε 75.000 ανθρώπους.