Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σ. Μισέλ: Η Τουρκία δεν έχει επιλέξει τον θετικό δρόμο



Καταδικάζοντας τις προκλήσεις και τη ρητορική της Άγκυρας, οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τις χθεισινές εργασίες μέσω βιντεοδιάσκεψης, θα επανέλθουν στο ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας τον Δεκέμβριο. 

«Καταδικάζουμε τις πρόσφατες μονομερείς ενέργειες (σ.σ. της Τουρκίας) στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις και τη ρητορική (της), που είναι εντελώς απαράδεκτες», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια σύντομης παρέμβασής του στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, η οποία επικεντρώθηκε στην παρουσίαση των ευρωπαϊκών μέτρων με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη στις αρχές Οκτωβρίου, η ΕΕ είχε αποφασίσει να εργαστεί με βάση δύο σενάρια, ένα «θετικό» κι ένα «λιγότερο θετικό», θύμισε ο Βέλγος. «Μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν έχει επιλέξει τον θετικό δρόμο. Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε στο ζήτημα αυτό τον Δεκέμβριο», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον δήλωσε ότι η Γαλλία θα συνηγορήσει υπέρ της επιβολής «κυρώσεων» σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε βάρος της Τουρκίας κι ενώ η ένταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας αυξάνεται σε πολλά σημεία διαφωνίας μεταξύ τους. Η Γαλλία επιδιώκει να υπάρξουν κυρώσεις από πλευράς ΕΕ για τις επιθέσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο προσάπτεται «ισλαμοφοβία» διότι υπερασπίστηκε το δικαίωμα να σκιτσάρεται ο Μωάμεθ κατά τη διάρκεια της απότισης φόρου τιμής σε γάλλο εκπαιδευτικό ο οποίος δολοφονήθηκε από τζιχαντιστή επειδή επέδειξε τέτοια σκίτσα σε μαθητές του.

Οι σχέσεις της Τουρκίας και της Γαλλίας έχουν επιδεινωθεί προοδευτικά από πέρυσι, εξαιτίας κυρίως των διαφωνιών τους για τη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο. Η ένταση είναι επίσης υψηλή στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, με αφορμή τόσο τα θαλάσσια σύνορα όσο και τα κοιτάσματα αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ΕΕ υιοθέτησε διττή προσέγγιση έναντι της Άγκυρας: δεσμεύθηκε να βελτιώσει τη συνεργασία σε κάποια πεδία και να επαναφέρει σε ισχύ την τελωνειακή ένωση, αλλά υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις παράνομες έρευνές της για κοιτάσματα αερίου στα ύδατα της Κύπρου και θα δείξει βούληση να κάνει διάλογο με την Αθήνα.

«Εάν η Άγκυρα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειές της, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», είχε προειδοποιήσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στην Κομισιόν είχε ανατεθεί να εισηγηθεί οικονομικές κυρώσεις και αυτές είναι έτοιμες να «χρησιμοποιηθούν αμέσως», είχε διευκρινίσει.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν «πριν από το τέλος της χρονιάς εάν καταγράφηκαν θετικές εξελίξεις», είχε πει τότε ο Σαρλ Μισέλ.

Όμως η Γερμανία, η οποία ανέλαβε πρωτοβουλία να μεσολαβήσει και βρίσκεται σε επαφή με τον τούρκο πρόεδρο, κρίνει ότι προς το παρόν δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων και μπλοκάρει τα αιτήματα άλλων κρατών μελών να ληφθούν αποφάσεις, εξήγησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκές πηγές.