Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Ρίχνει τους τόνους για τις αντιδράσεις της Τουρκίας το Βερολίνο



Να ρίξει τους τόνους σχετικά με την απόφαση της Bundestag για τη Γενοκτονία των Αρμενίων επιχειρεί το Βερολίνο δια του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Πρόκειται για μια απόλυτα ανεξάρτητη απόφαση της γερμανικής Bundestag. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Τουρκία αντέδρασε επί αυτού του ζητήματος και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να υπάρξουν υπερβολικές αντιδράσεις» τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, σε ένα δελτίο Τύπου που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αργεντινή.

Ο υπουργός, ο οποίος δεν είχε κρύψει τον προβληματισμό του πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας σχετικά με την χρησιμότητα μιας τέτοιας διαδικασίας, τόνισε ότι η Γερμανία, όπου διαμένουν περίπου 3 εκατομμύρια κάτοικοι τουρκικής καταγωγής, έχει «πολύ στενούς δεσμούς με την Τουρκία», αναφερόμενος επιπλέον στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα ήθελε να εντείνει τις προσπάθειες προκειμένου η Αρμενία και ηΤουρκία «να μην μιλούν η μία για την άλλη αλλά η μία με την άλλη».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήδη δήλωσε ότι η ψηφοφορία θα «επηρεάσει σοβαρά τις τουρκογερμανικές σχέσεις».