Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Τo ρατσιστικό παρελθόν της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας που ανέδειξε η συνέντευξη της Μέγκαν Μάρκλ..



Η  απάντηση του Μπάκιγχαμ (των 61 λέξεων) στα περί ρατσισμού που κατήγγειλε στη συνέντευξη της η Μέγκαν Μάρκλα, ήταν για τους εκπροσώπους κινημάτων περί ισότητας των ανθρώπων "μια νέα αποτυχία της Βασίλισσας να καταδικάσει το ρατσισμό". Αναγνωρίζουν πως το Παλάτι είχε το δικαίωμα να διαχειριστεί την κρίση ιδιωτικά "αλλά το κοινό ήλπισε πως η ηγετική μορφή του έθνους θα τοποθετηθεί στην αντιμετώπιση της φυλετικής αδικίας στη χώρα, στο πλαίσιο του Black Lives Matter. Θα ήθελε να δει τη βασιλική οικογένεια να παίρνει θέση". Δεν πήρε. Αντ' αυτού "έδωσε απάντηση Βικτοριακής εποχής".

Η ιστορία αποδεικνύει πως ό,τι κατήγγειλε η Μέγκαν υπάρχει από τότε που υπάρχει η μοναρχία στη Βρετανία.

Από τους σκλάβους στον "Ινδό"

H βασιλική οικογένεια της Βρετανίας είναι ένας εξ αίματος θεσμικός ρόλος μονάρχη, σε μια εκ των μεγαλύτερων αποικιοκρατικών δυνάμεων του πλανήτη. Η Βρετανία είναι η χώρα που έκανε σκλαβεμπόριο Αφρικανών στην Αμερική (μετά την ανακάλυψη της προέκυψε ανάγκη για επιπλέον δυναμικό), από το 1500. Ο Nαύαρχος Τζον Χόκινς είναι ο πρώτος γνωστός Άγγλος που ανέλαβε αυτή τη διαδικασία, με την έγκριση της -τότε- Βασίλισσας Ελισάβετ. Το πρώτο ταξίδι είχε 300 ανθρώπους που είχαν αιχμαλωτιστεί.

Αφότου διέσχισαν το Βόρειο Ατλαντικό, ανταλλάχθηκαν για τζίντζερ, ζάχαρη και προβιά. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, το 1562 ο Χόκινς επέστρεψε στην πατρίδα του, αλλά 'διψασμένος' και για άλλα κέρδη οργάνωσε δεύτερο ταξίδι, το 1564. Η Βασίλισσα το ενίσχυσε, παραχωρώντας του ένα σκάφος. Στο μεσοδιάστημα η παρουσία Αφρικανών στην Αγγλία καθιερώθηκε στο βαθμό που έγιναν απόπειρες να μείνεις κρυφός ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που δούλευαν υπό απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς τα στοιχειώδη της επιβίωσης.

Η Ελισάβετ απολάμβανε τα κέρδη και τη διασκέδαση που πρόσφεραν οι Αφρικανοί στην αυλή της. Παρ' όλα αυτά, τον Ιούλιο του 1596 εξέδωσε διάταγμα εκδιωγμού των σκλάβων από τη Βρετανία -”των οποίων η παρουσία παραμένει σταθερή μέχρι σήμερα στην αγγλική ζωή”, όπως αναφέρει η National Portrait Gallery.

Όλα αυτά δεν τα έχει παραδεχθεί ποτέ δημοσίως, η νυν Βασίλισσα. Δεν χρειαζόταν ωστόσο, να πει και κάτι γιατί κάποιες πράξεις μιλούσαν πολύ πιο δυνατά από ό,τι θα μπορούσε να πει εκείνη. Ή οι προηγούμενοι βασιλείς. Μια περίπτωση αναφέρεται σε σίριαλ και μια δεύτερη σε ταινία. Ας τα δούμε ένα ένα.

Στο Netflix θα δείτε, αν δεν έχετε δει ήδη το 'Bridgerton' που εμφανίζει τη Βασίλισσα Καρλόττα (28/9/1766-5/10/1828) της γερμανικής καταγωγής, να είναι μιγάδα και ως εκ τούτου η πρώτη μιγάδα βασίλισσα της Βρετανίας. Σύζυγος της ήταν ο 'τρελός' Βασιλιάς Γεώργιος ο ΙΙΙ. Στα της Σάρλοτ η ιστορικός Κέιτ Ουίλιαμς είπε στη Guardian ότι “αν όντως, ήταν μιγάδα αυτό σημαίνει το το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης είχε μιγάδες ευγενείς, καθώς απόγονοι της Βικτόρια (απέκτησε 15 παιδιά -12 έζησαν μετά την εφηβεία) απογόνου της Σάρλοτ υπάρχουν σε όλες τις βασιλικές οικογένειες της ηπείρου”.

Το 'Victoria & Abdul' βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2014 και είχε βιογραφικό χαρακτήρα. Για την ακρίβεια, αφορούσε την Βασίλισσα Βικτόρια, η οποία είχε λάβει ως δώρο για τα 50 χρόνια της παρουσίας της στο θρόνο (στις 20/6 του 1887) ένα χρυσό νόμισμα που είχε κοπεί από τη βρετανική Ινδία ως ένδειξη εκτίμησης προς το πρόσωπο της. Της το πήγε ένας νεαρός μουσουλμάνος, υπάλληλος φυλακών, ονόματι Αμπντούλ Καρίμ. Η μοναχική και κουρασμένη από όσους είχε στην αυλή της, Βικτόρια ανέπτυξε φιλία με τον Αμπντούλ. Όταν έμαθε πως ήταν παντρεμένος, κάλεσε στην Αγγλία τη σύζυγο του. Την συνεπήρε η μαύρη μπούργκα που φορούσε η γυναίκα. Ζήτησε από το νέο της φίλο να τη διδάξει τη γλώσσα του (urdu) και το Κοράνι και άρχισε να διακοσμεί το σπίτι της, στα πρότυπα της Ινδίας.

Ενόσω φερόταν στον Αμπντούλ σαν να είναι γιος της, οι άνθρωποι του παλατιού και του στενού κύκλου της Βικτόρια -συμπεριλαμβανομένου του βιολογικού γιου της- ήταν έξαλλοι και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να υπονομεύσουν αυτήν τη σχέση και να σταλεί πίσω στη χώρα του ο Ινδός. Όταν η Βασίλισσα αφηγήθηκε την Επανάσταση της Ινδίας στην αυλή της, βάσει των στοιχείων που της είχε δώσει ο Αμπντούλ βρέθηκε εκτεθειμένη -καθώς η ενημέρωση ήταν μονόπλευρη. Αυτό ταρακούνησε την εμπιστοσύνη που είχε στον νεαρό άνδρα και ανακοίνωσε ότι ο Αμπντούλ θα επέστρεφε στην Ινδία. Σύντομα άλλαξε άποψη.

Ο πρωθυπουργός ερεύνησε το παρελθόν του Αμπντούλ και παρουσίασε στη Βικτόρια φάκελο που έδειχνε ότι ήταν πιο φτωχός από ό,τι της είχε πει. Όταν η σύζυγος του φίλου της δεν μπορούσε να μείνει έγκυος, τον έβαλε να κάνει εξετάσεις. Έδειξαν ότι είχε γονόρροια. Παρ' όλα αυτά η Βασίλισσα τον κράτησε κοντά της και σύστησε στην αυλή να μην ξανασχοληθεί μαζί του, ενημερώνοντας πως θα τον κάνει ιππότη. Οι άνθρωποι του παλατιού έκαναν αυτοσκοπό να τερματίσουν τη σχέση της Βασίλισσας με τον Αμπντούλ και εάν δεν τα κατάφερναν, θα βεβαίωναν τους πάντες πως είναι τρελή. Όλα αυτά έφτασαν στα αυτιά της Βικτόρια, που κάλεσε τους δολοπλόκους ενώπιον της και ζήτησε να αποχωρήσει όποιον δεν συμφωνούσε μαζί της. Δεν έφυγε κανείς. Τότε ανακοίνωσε πως θα κάνει τον Αμπντούλ διοικητή της Βασιλικής Βικτωριανής Τάξης. Όταν αρρώστησε συνέστησε στον Αμπντούλ να επιστρέψει στην πατρίδα του, καθώς δεν μπορούσε να τον εγγυηθεί την ασφάλεια του, μετά το θάνατο της. Εκείνος δεν έφυγε από δίπλα της έως το 1901 και το θάνατο της Βασίλισσας. Τότε ο Εδουάρδος ο VII, γιος της Βικτόρια έδιωξε τον Αμπντούλ από το παλάτι, έκαψε ό,τι του είχε δώσει η Βασίλισσα (σε δώρα και έγγραφα) και τον έστειλε στην Ινδία, όπου πέθανε οκτώ χρόνια μετά.

Fast forward στο 1999, μετά την επίσκεψη του σε εργοστάσιο ηλεκτρονικών της Σκωτίας ο Πρίγκιπας Φίλιππος είχε πει πως είδε ένα ακατάστατο κουτί με διακόπτες ασφαλείας “που έδειχνε σαν να το είχε τοποθετήσει Ινδός”. Έσπευσε να διορθώσει, λέγοντας “εννοούσα καουμπόι”.

Ο Φίλιππος γενικά, έχει πει διάφορα που προσβάλουν όλα τα ζωντανά όντα -όχι μόνο τους ανθρώπους. H ιστορική λίστα περιλαμβάνει αναρίθμητες αναφορές, όπως μπορείτε να δείτε στη Mirror. Aς δούμε δέκα παραδείγματα.

✘ Το 1965, σε project διάσωσης τρυγονιών είχε πει “οι γάτες σκοτώνουν περισσότερα πουλιά από ό,τι οι άνθρωποι. Γιατί δεν κάνετε για σλόγκαν το 'σκοτώστε μια γάτα και σώστε ένα πουλί;”.

✘ Το 1967 σε δηλώσεις του για τη Ρωσία εξήγησε πως “μου αρέσει πολύ να πηγαίνω σε αυτήν τη χώρα -μολονότι οι μπάσταρδοι δολοφόνησαν τη μισή μου οικογένεια”.

✘ Το 1981, εν μέσω ύφεσης δήλωσε “πριν λίγα χρόνια όλοι έλεγαν πως χρειάζονται χρόνο για ξεκούραση, γιατί δούλευαν πάρα πολύ. Τώρα όλοι έχουν χρόνο για ξεκούραση και παραπονιούνται που δεν έχουν δουλειές. Οι άνθρωποι δεν φαίνονται να αποφασίζουν τι θέλουν”.

✘ Το 1987 είπε σε γυναίκα δικηγόρο πως “νόμισα πως είναι ενάντια στο νόμο να ασκεί δικηγορία”.

✘ Το 1991, σε ομιλία του για τη βράβευση του από την Ταϊλάνδη είχε πει “η χώρα σας είναι ένα από τα πιο γνωστά κέντρα εμπορίου ειδών υπό εξαφάνιση”.

✘ Το 1997 απευθύνθηκε στον καγκελάριο της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ με τη λέξη “Reichskanzler”, τίτλο του Χίτλερ.

✘ Το 2001 σε ερώτηση για το πόσο δύσκολο είναι να γίνεις πλούσιος στη Βρετανία, είχε πει “και τι έχετε να πείτε για τον Τομ Τζόουνς; Έβγαλε εκατομμύρια και είναι άθλιος τραγουδιστής”.

✘ Tο 2003 όταν συνάντησε τον Πρόεδρο της Νιγηρίας του είπε “δείχνεις σαν να είσαι έτοιμος για ύπνο”. Ο Πρόεδρος φορούσε την εθνική ενδυμασία.

✘ Το 2014 ρώτησε εκπατρισμένους από το Άμπου Ντάμπι “προσπαθείτε να ξεφύγετε από κάτι;”.

Πίσω στη βασιλική οικογένεια, στο σύνολο της, το 2020 όταν ήταν σε εξέλιξη το κίνημα 'Black Lives Matter', ο Χάρι και η Μέγκαν είχαν εκφραστεί δημοσίως, για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ εκείνο το καλοκαίρι, αλλά ήταν οι μόνοι από το Μπάκιγχαμ που τοποθετήθηκαν. Kατόπιν τούτων, μάλλον δεν ήταν ακριβώς έκπληξη όσα κατήγγειλε η Μαρκλ.