Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 -

Πύρινος εφιάλτης στη Σιβηρία: Βομβαρδίζουν τα σύννεφα για να βρέξει - Ο καπνός έφθασε σε Αλάσκα και ΚαναδάΣε μέτρα έκτακτης ανάγκης με πρόκληση τεχνητής βροχής καταφεύγουν οι ρωσικές Αρχές για να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες δασικές φωτιές που μαίνονται ανεξέλεγκτες στη Σιβηρία.

Η επιχείρηση γίνεται μετά την αποδοχή από τον Βλαντίμιρ Πούτιν της πρότασης του Ντόναλντ Τραμπ για παροχή βοήθειας από τις ΗΠΑ για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Αεροσκάφη Antonov An-26 πέταξαν στην περιοχή του Ιρκούτσκ για να βομβαρδίσουν με ιδιωούχο άργυρο τα σύννεφα προκειμένου να βρέξει πάνω από τις πληγείσες περιοχές.

Αεροσκάφη βομβαρδίζουν τα σύννεφα στο Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας για πρόκληση τεχνητής βροχής.

Παρόμοιες επιχειρήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου πάνω από 100 φωτιές και στέφθηκαν με επιτυχία κατά τα δύο τρίτα ανέφερε η ρωσική Πυροσβεστική.

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων καθώς οι φωτιές μαίνονται σε μια έκταση περίπου τριάντα εκατομμυρίων στρεμμάτων στην λεγόμενη ζώνη ελέγχου (την πιο δύσκολα προσβάσιμη ζώνη). Η μεγαλύτερη έκταση στην οποία μαίνονται οι πυρκαγιές έχει καταγραφεί στην Γικαουτία, όπου έχουν παραδοθείς στις φλόγες 11.000.000 εκατομμύρια στρέμματα, στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ (περισσότερα από 10.000.000 στρέμματα) και στην περιοχή του Ιρκούτσκ ( περίπου 7.000.000 στρέμματα).

Ο ήλιος βάφτηκε κόκκινος από τους καπνούς σε ορισμένες πόλεις, ενώ καταγράφηκαν επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Τσελιαμπίνσκ, το Τομσκ και το Νοβοσιμπίρσκ.

Οι καπνοί έφθασαν μέχρι την Αλάσκα και τον Καναδά, όπως ανακοίνωσε η NASA, ενώ οι φωτιές είναι ορατές από το διάστημα, όπως φαίνεται σε δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ρωσική υπηρεσία Διαστήματος Roskosmos.

Oι φωτιές στη Σιβηρία είναι ορατές από το διάστημα όπως φαίνεται στις δορυφορικές φωτογραφίες της Roscosmos.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιέντεφ διέταξε έρευνα για τυχόν εγκληματική ενέργεια. Οι Αρχές θα ερευνήσουν μήπως κάποια έβαλαν σκόπιμα τις φωτιές για να αποκρύψουν δραστηριότητες παράνομης υλοτόμησης.

Σε κατάσταση απόγνωσης από τις πυρκαγιές σαμάνοι αυτόχθονων φυλών που ζουν στη Σιβηρία κάνουν τελετές για πρόκληση βροχής. Την ίδια ώρα σε πολλές ορθόδοξες εκκλησίες στην περιοχή του Κρανσνογιάρσκ κληρικοί και λαός ζητούν βοήθεια εξ’ ουρανού προσευχόμενοι να βρέξει.